Četiri važne prekretnice u razvoju dece koje roditeljima često promaknu

Svi roditelji pamte prvu reč, prvi korak i prvi zubić, i te prekretnice često budu zabeležene u dnevniku ili fotografijom. Međutim, postoje i one prekretnice kojih roditelji nisu svesni, a na koje bi zaista trebalo obratiti pažnju. Otkrivamo najvažnije među njima, koje su često neupadljive i deluju prilično nebitno.

Petak, 15.07.2022.

09:04

Izvor: B92

Četiri važne prekretnice u razvoju dece koje roditeljima često promaknu
Foto: Olesia Bilkei/Shutterstock

Podeli:

Obaranje stvari

Kada dete počne po kući da obara stvari ili da to čini igrajući se sa svojim igračkama, to obično prilično iritira roditelje. Međutim, ova "iritantna navika" je neverovatan uvid u razvoj deteta. To je zapravo znak da dete uči šta su to uzrok i posledica. Ono lagano počinje da uviđa da će ako nešto baci, to pasti na zemlju. Takođe, ako napravi veliku kulu od kocaka i gurne je, ona će se srušiti.

Novi trend u Srbiji: Roditelji šalju decu na estetske operacije; "Devojka je imala 18 godina" VIDEO

Imitacija

Nešto što će svakom roditelju biti vrlo simpatično jeste da vidi svoj odraz u svom detetu. Ne misli se na sličnost između roditelja i deteta, već na to da ono imitira mamu ili tatu. Dete to može uraditi pokretom ruku, nogu, izrazom lica ili rečima. Neverovatno je to da bebe sa svega 8 meseci imaju sposobnost da oponašaju roditelje.

Kod žena starijih od 35 godina rizik raste; idealni razmak između dve trudnoće je...

Pokazivanje empatije

Empatija je nešto čemu moramo da naučimo svoju decu, ali ona se dešava i prirodno. Deca primećuju stvari koje se dešavaju oko njih iako ih još uvek ne razumeju. Ako ste primetili da vaš mališan reaguje ako je neko u njegovoj blizini tužan nudeći mu svoj zagrljaj, to je znak da je otkrio saosećajnost. Takođe, empatija uključuje i deljenje igračaka sa drugom decom.

Pravnica donela odluku: "Ne želim decu, vrište i plaču", dečko je podržao

Maštovita igra

Kako vaša beba postaje veća, ona istovremeno pokazuje veće interesovanje za svoje igračke. Možda ćete jednog dana otkriti kako sedi u uglu sobe i priča sa svojim igračkama. To je znak da se ona prepušta maštovitoj igri u kojoj igračke oživljavaju, što predstavlja ogromnu prekretnicu. Možda njena igra nema mnogo smisla za vas, ali je važno zapamtiti ovu detetovu prekretnicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare