Praktični saveti

Pržite jaja na suncokretovom ulju? Evo zašto to više nećete da radite

Kokošja jaja predstavljaju odličan izbor za doručak, ali samo ako se pripremaju na pravi način.

Petak, 09.03.2018.

09:37

Izvor: B92

Pržite jaja na suncokretovom ulju? Evo zašto to više nećete da radite
Foto: Thinkstock

Podeli:

Jaja su veoma hranljiva i zdrava, sadrže oko sedam grama proteina, a odličan su izvor fosfora, selena, riboflavina, pantotenske kiseline….

Međutim, pri spremanju treba voditi računa o masnoći, odnosno ulju na kojim ih pržite, a nutricionisti savetuju da suncokretovo zamenite maslinovim ulje.

Time ćete, osim esencijalnih antioksidansa koji su nam potrebni jer se bore protiv slobodnih radikala u organizmu, osigurati i znatno ukusniji obrok.

Dosadašnja istraživanja o zdravoj hrani pokazala su da priprema namirnica na biljnom ulju nije najbolji izbor za zdravlje. Razlog je što se prilikom zagrevanja ulja, reaguju sa kisonim i stvaraju supstance aldehidi koji su povezani s višim rizikom od raka i srčanim bolestima.

Iako je i maslinovo ulje biljno, zagrevanjem ovog ulja ipak se otpušta manje aldehida, a pošto se brže zagreva, jaja će se brže ispržiti i poprimiti punoću ukusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.