DEKANIC: PREKID SA POLITIKOM OSVAJANJA VAZNIJI OD IZVINJENJA

Četvrtak, 07.12.2000.

13:16

Izvor: B92

Default images

Podeli:

DEKANIC: PREKID SA POLITIKOM OSVAJANJA VAZNIJI OD IZVINJENJA Savetnik predsednika Hrvatske Igor Dekanic izjavio je da je za hrvatsku javnost bitno izvinjenje predsednika Savzne Republike Jugoslavije, ali da je od toga mnogo vazniji prekid sa osvajackom politikom, prenosi FoNet. "Sasvim je sigurno da veliki dio hrvatske javnosti ocekuje ispriku, ali sama isprika ne znaci nista ako se ne promeni politika. Na nama je da sa svoje strane promjenimo dosadasnju politiku, a na vama da napustite politiku osvajanja tudjih teritorija, sto bi bilo mnogo znacajnije nego verbalna isprika", rekao je Dekanic u intervjuu novosadskom nedeljniku Bulevar. Na pitanje da li ce Hrvatska pokrenuti inicijativu oko ratne odstete, Dekanic je odgovorio da ce to biti na dnevnom redu svih razgovora i da je to jedan od glavnih problema u procesu sukcesije bivse Jugoslavije. Komentarisuci moguci zahtev vlasti SRJ da se u razgovorima o sukcesiji postavi pitanje zlatnih rezervi koje je unela Kraljevina Jugoslavija, Dekanic je rekao da ce, ako se to otvori, u "Zagrebu svi istog casa reci da je Austrougarska unijela jos tri puta vise blaga". "Ako se krene, kao sto se u narodu kaze, od Kulina bana, onda tu nema kraja. Negdje treba podvuci crtu i reci ciju sukcesiju radimo. Pretpostavljam da se radi sukcesija bivse SFRJ", izjavio je Dekanic.

Savetnik predsednika Hrvatske Igor Dekanic izjavio je da je za hrvatsku javnost bitno izvinjenje predsednika Savzne Republike Jugoslavije, ali da je od toga mnogo vazniji prekid sa osvajackom politikom, prenosi FoNet. "Sasvim je sigurno da veliki dio hrvatske javnosti ocekuje ispriku, ali sama isprika ne znaci nista ako se ne promeni politika. Na nama je da sa svoje strane promjenimo dosadasnju politiku, a na vama da napustite politiku osvajanja tudjih teritorija, sto bi bilo mnogo znacajnije nego verbalna isprika", rekao je Dekanic u intervjuu novosadskom nedeljniku Bulevar. Na pitanje da li ce Hrvatska pokrenuti inicijativu oko ratne odstete, Dekanic je odgovorio da ce to biti na dnevnom redu svih razgovora i da je to jedan od glavnih problema u procesu sukcesije bivse Jugoslavije. Komentarisuci moguci zahtev vlasti SRJ da se u razgovorima o sukcesiji postavi pitanje zlatnih rezervi koje je unela Kraljevina Jugoslavija, Dekanic je rekao da ce, ako se to otvori, u "Zagrebu svi istog casa reci da je Austrougarska unijela jos tri puta vise blaga". "Ako se krene, kao sto se u narodu kaze, od Kulina bana, onda tu nema kraja. Negdje treba podvuci crtu i reci ciju sukcesiju radimo. Pretpostavljam da se radi sukcesija bivse SFRJ", izjavio je Dekanic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare