PREKINUTA SEDNICA SKUPSTINE, NASTAVAK U UTORAK

Utorak, 24.10.2000.

00:02

Izvor: B92

Default images

Podeli:

PREKINUTA SEDNICA SKUPSTINE, NASTAVAK U UTORAK Nakon vise od sestocasovnog zasedanja, ili preciznije opstrukcije koju su cinili poslanici Srpske radikalne stranke, predsednik Skupstine Srbije Dragan Tomic prekuinuo je u ponedeljak oko 22 casa sednicu i najavio nastavak zasedanja za utorak u 10 casova. Formalni razlog bio je nedostatak kvoruma nakon polucasovne pauze, ali fakticki u pitanju je bila cinjenica da zbog radikalske opstrukcije, to jest njihovog neprestanog smenjivanja za govornicom, nema sanse da se sednica okonca tokom noci. Inace, u novinarskim krugovima unapred se pominjala mogucnost da ce Zoran Andjelkovic iz SPS-a u jednom trenutku zatraziti pauzu, kako bi sednica nakon nje bila prekinuta. Govoreci o nastaloj situaciji Dragan Tomic je za B92 rekao: "Sutra se nastavlja, u parlamentu se radi dok se ne zavrsi posao" B92: "A mogu li izbori da budu 23. decembra?". Tomic: "Mogu, kako da ne. Uopste nije uslov da se danas raspisu, maksimalni rok je 60 dana, minimalni 45, znaci - imamo vremena". Na pocetku zasedanja skupstine je konstatovana ostavka Mirka Marjanovica, to jest cele republicke Vlade. Inace, tokom zasedanja najmanje se govorilo o Zakonu o uvodjenju ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom koji je bio na dnevnom redu niti o sledecoj tacki, a to je Zakon o funkcionisanju prelazne Vlade do izbora nove nakon izbora 23. decembra. Poslanici radikala su prvo insistirali da se uvede direktan TV prenos sednice, a kada je to izglasano govore su posvetili kritikama DOS-a i pre svega SPS-a napominjuci kao su ono »izdali Srbiju i dali legitimitet buldozeru«. U pojedinim trenucima sednica je dobijala i tragikomican ton poput momenta kad su radikali opstrukciju vrsili lupanjem nogama, prenosi B92. Pre pocetka sednice trajale su visecasovne konsultacije oko zahteva SPO-a i DOS-a za smenama sefa Drzavne bezbednosti Radeta Markovica, sudija Balse Govedarice i Dragise Krsmanovica, za koje su na kraju dobili rec da ce biti ucinjene. Buduci ministri ceo dan su proveli u zgradi Skupstine ocekujuci da ih pozovu da poloze zakletvu. Sudeci po matematici da bi vise od 80 radikalskih poslanika govoreci po 10 minuta o svim preostalim tackama dnevnog reda mogli da sednicu produze na jos nekoliko dana, nije izvesno da li ce ministri u utorak docekati naimenovanja.

Nakon vise od sestocasovnog zasedanja, ili preciznije opstrukcije koju su cinili poslanici Srpske radikalne stranke, predsednik Skupstine Srbije Dragan Tomic prekuinuo je u ponedeljak oko 22 casa sednicu i najavio nastavak zasedanja za utorak u 10 casova. Formalni razlog bio je nedostatak kvoruma nakon polucasovne pauze, ali fakticki u pitanju je bila cinjenica da zbog radikalske opstrukcije, to jest njihovog neprestanog smenjivanja za govornicom, nema sanse da se sednica okonca tokom noci. Inace, u novinarskim krugovima unapred se pominjala mogucnost da ce Zoran Andjelkovic iz SPS-a u jednom trenutku zatraziti pauzu, kako bi sednica nakon nje bila prekinuta. Govoreci o nastaloj situaciji Dragan Tomic je za B92 rekao: "Sutra se nastavlja, u parlamentu se radi dok se ne zavrsi posao" B92: "A mogu li izbori da budu 23. decembra?". Tomic: "Mogu, kako da ne. Uopste nije uslov da se danas raspisu, maksimalni rok je 60 dana, minimalni 45, znaci - imamo vremena".

Na pocetku zasedanja skupstine je konstatovana ostavka Mirka Marjanovica, to jest cele republicke Vlade. Inace, tokom zasedanja najmanje se govorilo o Zakonu o uvodjenju ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom koji je bio na dnevnom redu niti o sledecoj tacki, a to je Zakon o funkcionisanju prelazne Vlade do izbora nove nakon izbora 23. decembra. Poslanici radikala su prvo insistirali da se uvede direktan TV prenos sednice, a kada je to izglasano govore su posvetili kritikama DOS-a i pre svega SPS-a napominjuci kao su ono »izdali Srbiju i dali legitimitet buldozeru«. U pojedinim trenucima sednica je dobijala i tragikomican ton poput momenta kad su radikali opstrukciju vrsili lupanjem nogama, prenosi B92.

Pre pocetka sednice trajale su visecasovne konsultacije oko zahteva SPO-a i DOS-a za smenama sefa Drzavne bezbednosti Radeta Markovica, sudija Balse Govedarice i Dragise Krsmanovica, za koje su na kraju dobili rec da ce biti ucinjene. Buduci ministri ceo dan su proveli u zgradi Skupstine ocekujuci da ih pozovu da poloze zakletvu. Sudeci po matematici da bi vise od 80 radikalskih poslanika govoreci po 10 minuta o svim preostalim tackama dnevnog reda mogli da sednicu produze na jos nekoliko dana, nije izvesno da li ce ministri u utorak docekati naimenovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare