PREDSTAVLJEN PROJEKAT ZAKONA O AMNESTIJI

Subota, 04.11.2000.

15:24

Izvor: B92

Default images

Podeli:

PREDSTAVLJEN PROJEKAT ZAKONA O AMNESTIJI Jugoslovenski komitet pravnika je u subotu predstavio svoj projekat zakona o amnestiji, koji bi, prema oceni pravnika, trebalo da bude jedan od prvih zakona koje ce usvojiti nova Savezna skupstina nakon formiranja Savezne vlade. Na tribini su o zakona, ciji je projekat nedavno zavrsen, govorili pravnici i saradnici tog komiteta Biljana Kovacevic-Vuco, Dusan Janjic i Dusan Mamula. Kovaceviceva je rekla agenciji Beta da je danasnja rasprava nastavak kampanje te grupe za usvajanje zakona o amnestiji, koju je to udruzenje zapocelo jos pre godinu dana. Ona je kazala da je predsednik SRJ Vojislav Kostunica stupio u kontakt sa pravnicima te organizacije, slazuci se u stavu da bi zakon o amnestiji trebalo da bude usvojen. Radna grupa pravnika nakon toga je izradila projekat zakona o amenstiji, odnosno radnu verziju zakona, i predala ga Kostunici. Medjutim, naglasila je Kovaceviceva, taj projekat nije i konacna verzija zakona, vec samo predlog nevladine organizacije koji mora proci zvanicnu proceduru u parlamentu. Za krivicna dela protiv ustavnog uredjenja zemlje amnestija bi se odnosila na lica koja su ih ucinila u periodu od donosenja Ustava SRJ, 27. aprila 1992. do 7. oktobra 2000, dok bi se amnestija za krivicna dela protiv VJ odnosila na lica koja su ih ucinila do 7. oktobra 2000. U krivicna dela protiv VJ, koja bi podlegla amnestiji, ubrajaju se odbijanje primanja i upotrebe oruzja, neodazivanje vojnom pozivu, izbegavanje vojne sluzbe onesposobljavanjem ili obmanom, protivzakonito oslobodjenje od vojne sluzbe, bekstvo iz VJ i neizvrsenje materijalne obaveze, prenosi Beta.

Jugoslovenski komitet pravnika je u subotu predstavio svoj projekat zakona o amnestiji, koji bi, prema oceni pravnika, trebalo da bude jedan od prvih zakona koje ce usvojiti nova Savezna skupstina nakon formiranja Savezne vlade. Na tribini su o zakona, ciji je projekat nedavno zavrsen, govorili pravnici i saradnici tog komiteta Biljana Kovacevic-Vuco, Dusan Janjic i Dusan Mamula. Kovaceviceva je rekla agenciji Beta da je danasnja rasprava nastavak kampanje te grupe za usvajanje zakona o amnestiji, koju je to udruzenje zapocelo jos pre godinu dana. Ona je kazala da je predsednik SRJ Vojislav Kostunica stupio u kontakt sa pravnicima te organizacije, slazuci se u stavu da bi zakon o amnestiji trebalo da bude usvojen. Radna grupa pravnika nakon toga je izradila projekat zakona o amenstiji, odnosno radnu verziju zakona, i predala ga Kostunici. Medjutim, naglasila je Kovaceviceva, taj projekat nije i konacna verzija zakona, vec samo predlog nevladine organizacije koji mora proci zvanicnu proceduru u parlamentu. Za krivicna dela protiv ustavnog uredjenja zemlje amnestija bi se odnosila na lica koja su ih ucinila u periodu od donosenja Ustava SRJ, 27. aprila 1992. do 7. oktobra 2000, dok bi se amnestija za krivicna dela protiv VJ odnosila na lica koja su ih ucinila do 7. oktobra 2000. U krivicna dela protiv VJ, koja bi podlegla amnestiji, ubrajaju se odbijanje primanja i upotrebe oruzja, neodazivanje vojnom pozivu, izbegavanje vojne sluzbe onesposobljavanjem ili obmanom, protivzakonito oslobodjenje od vojne sluzbe, bekstvo iz VJ i neizvrsenje materijalne obaveze, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare