COVIC: ULTIMATUM KFORU POGRESNO SHVACEN

Ponedeljak, 27.11.2000.

14:06

Izvor: B92

Default images

Podeli:

COVIC: ULTIMATUM KFORU POGRESNO SHVACEN Potpredsednik Vlade Srbije, Nebojsa Covic, boravio je u ponedeljak u kriznom regionu na jugu Srbije, gde je razgovarao sa gradonacelnikom Preseva i liderom tamosnjih Albanaca, Rizom Halimijem. Kako javlja specijalni izvestac Radija B92, Covic je novinarima u Bujanovcu, povodom vecerasnjeg isticanja roka koji je MUP Srbije dao KFOR-u da smiri situaciju na jugu Srbije, rekao da je to pogresno shvaceno i da je Kfor "zahtevao da se ne prica jezikom rokova i ultimatuma, nego jezikom diplomatije i dogovora". "Sve to odlaze, mislim da na takav nacin vise ne mozemo i ne treba da pricamo", rekao je Covic. Upitan da li ocekuje da se naoruzani Albanci povuku iz zone kopnene bezbednosti, Covic je rekao da oni to moraju da ucine u skladu sa Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom, i to "pre padanja snega". Prema njegovim recima, odgovornost za to "lezi iskljucivo na Kforu". "Mislim da taj deo Kfora, koji je americki na tom prostoru, mora ici sa nama u veci stepen sinhronizacije, a ubedjen sam da na taj nacin mozemo ukljuciti i demokratske snage na Kosovu", dodao je on. “I srpskoj i albanskoj strani mora da bude jasno da na ovim prostorima nema mesta za ekstremizam i da moraju da zive zajedno. Do toga cemo doci mudrim pristupom”, ocenio je Covic. "Ka tom cilju cemo doci zajednickim snagama i mudrim pristupom, ne vise nikako na nacine kakvi su bili karakteristicni za prethodni period. Iako je ekstremisticka strana Albanaca ocekivala da cemo mi to uraditi, da cemo napraviti taj potez, mi to necemo uraditi, a oni neka objasne svojim gradjanima zasto ih uznemiravaju i maltretiraju, zasto im gradjani ginu od podmetnutih mina i bombi kao sto se dogodilo jutros u Velikom Trnovcu", zakljucio je Covic.

Potpredsednik Vlade Srbije, Nebojsa Covic, boravio je u ponedeljak u kriznom regionu na jugu Srbije, gde je razgovarao sa gradonacelnikom Preseva i liderom tamosnjih Albanaca, Rizom Halimijem. Kako javlja specijalni izvestac Radija B92, Covic je novinarima u Bujanovcu, povodom vecerasnjeg isticanja roka koji je MUP Srbije dao KFOR-u da smiri situaciju na jugu Srbije, rekao da je to pogresno shvaceno i da je Kfor "zahtevao da se ne prica jezikom rokova i ultimatuma, nego jezikom diplomatije i dogovora". "Sve to odlaze, mislim da na takav nacin vise ne mozemo i ne treba da pricamo", rekao je Covic.

Upitan da li ocekuje da se naoruzani Albanci povuku iz zone kopnene bezbednosti, Covic je rekao da oni to moraju da ucine u skladu sa Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom, i to "pre padanja snega". Prema njegovim recima, odgovornost za to "lezi iskljucivo na Kforu". "Mislim da taj deo Kfora, koji je americki na tom prostoru, mora ici sa nama u veci stepen sinhronizacije, a ubedjen sam da na taj nacin mozemo ukljuciti i demokratske snage na Kosovu", dodao je on.

“I srpskoj i albanskoj strani mora da bude jasno da na ovim prostorima nema mesta za ekstremizam i da moraju da zive zajedno. Do toga cemo doci mudrim pristupom”, ocenio je Covic. "Ka tom cilju cemo doci zajednickim snagama i mudrim pristupom, ne vise nikako na nacine kakvi su bili karakteristicni za prethodni period. Iako je ekstremisticka strana Albanaca ocekivala da cemo mi to uraditi, da cemo napraviti taj potez, mi to necemo uraditi, a oni neka objasne svojim gradjanima zasto ih uznemiravaju i maltretiraju, zasto im gradjani ginu od podmetnutih mina i bombi kao sto se dogodilo jutros u Velikom Trnovcu", zakljucio je Covic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare