REAKCIJE IZ CRNE GORE NA PREPORUKU EU

Utorak, 23.01.2001.

16:39

Izvor: B92

Default images

Podeli:

REAKCIJE IZ CRNE GORE NA PREPORUKU EU Crnogorski premijer Filip Vujanovic izjavio je da "preporuke Savjeta ministra EU imaju visok stepen podudarnosti sa stavovima Vlade Crne Gore", o rjesavanju odnosa izmedju dvije republike. Ukazujuci da preporuke Savjeta EU "afirmisu nuznost otvorenog i demokratskog dijaloga vlasti u Beogradu i Podgorici radi postizanja za sve prihvatljivog dogovora", Vujanovic je istakao da je Crna Gora na tome insistirala i predlazuci avgustovaku platformu iz ‘99. godine i decembarsku iz prosle godine. Kako prenosi dopisnik Radija B92, slican stav ispred DPS-a iznio je u utorak i sekretar partijske komisije za medjunarodnu saradnju Igor Luksic isticuci da su zakljucci EU na liniji stavova DPS-a. Medjutim: “Svaki zahtjev da se Crna Gora odrekne samostalnog demokratskog puta i, makar i dijela svojih nadlezznosti, steccenih u mukotrpnoj borbi protiv Milossevicheve diktature, bio bi korak unazad i povratak na staro", rekao je on, isticcuchi da je, u neposrednom dijalogu sa demokratskim snagama Srbije, ccemu je DPS iskreno posvechena, moguche nachi rjessenje u interesu obje drzzave. "Ukoliko, pak, ne bude dogovora, odgovornost za to biche na beogradskoj strani.” Potpredsjednik Vlade i funkcioner SDP-a Dragisa Burzan ocijenio je da su juce saopsteni stavovi Savjeta ministara Evropske unije "potpuno neutemeljeni", odnosno da su "rezultat loseg proracuna i nepoznavanja situacije", te da "vjeruje da neche biti trajnog karaktera". Potpredsjednik SNP-a Predrag Bulatovic, kako prenose podgoricki mediji, rekao je da su stavovi Savjeta Evropske unije ocekivani, te da je posebno znacajno sto se insistira da okvir dogovora bude federacija. On je ocijenio da je stavovima EU crnogorski rezim doveden u bezizlaznu politicku situaciju, ako zeli da uvazava stavove medjunarodne zajednice. I predsjednik Narodne stranke Dragan Soc pozdravio je stavove Savjeta Evropske unije kojima se trazi da se crnogorsko-srpski odnosi razrijese u okvirima postojece federacije, podsjecajuchi da se to nagovjestavalo svih minulih mjeseci. Soc je istakao da se plasi da ce crnogorska spoljna politika uvesti Crnu Goru u neprijateljski odnos prema medjunarodnoj zajednici i jos vise produbiti razlike unutar Crne Gore.

Crnogorski premijer Filip Vujanovic izjavio je da "preporuke Savjeta ministra EU imaju visok stepen podudarnosti sa stavovima Vlade Crne Gore", o rjesavanju odnosa izmedju dvije republike. Ukazujuci da preporuke Savjeta EU "afirmisu nuznost otvorenog i demokratskog dijaloga vlasti u Beogradu i Podgorici radi postizanja za sve prihvatljivog dogovora", Vujanovic je istakao da je Crna Gora na tome insistirala i predlazuci avgustovaku platformu iz ‘99. godine i decembarsku iz prosle godine. Kako prenosi dopisnik Radija B92, slican stav ispred DPS-a iznio je u utorak i sekretar partijske komisije za medjunarodnu saradnju Igor Luksic isticuci da su zakljucci EU na liniji stavova DPS-a. Medjutim:

“Svaki zahtjev da se Crna Gora odrekne samostalnog demokratskog puta i, makar i dijela svojih nadlezznosti, steccenih u mukotrpnoj borbi protiv Milossevicheve diktature, bio bi korak unazad i povratak na staro", rekao je on, isticcuchi da je, u neposrednom dijalogu sa demokratskim snagama Srbije, ccemu je DPS iskreno posvechena, moguche nachi rjessenje u interesu obje drzzave. "Ukoliko, pak, ne bude dogovora, odgovornost za to biche na beogradskoj strani.”

Potpredsjednik Vlade i funkcioner SDP-a Dragisa Burzan ocijenio je da su juce saopsteni stavovi Savjeta ministara Evropske unije "potpuno neutemeljeni", odnosno da su "rezultat loseg proracuna i nepoznavanja situacije", te da "vjeruje da neche biti trajnog karaktera".

Potpredsjednik SNP-a Predrag Bulatovic, kako prenose podgoricki mediji, rekao je da su stavovi Savjeta Evropske unije ocekivani, te da je posebno znacajno sto se insistira da okvir dogovora bude federacija. On je ocijenio da je stavovima EU crnogorski rezim doveden u bezizlaznu politicku situaciju, ako zeli da uvazava stavove medjunarodne zajednice. I predsjednik Narodne stranke Dragan Soc pozdravio je stavove Savjeta Evropske unije kojima se trazi da se crnogorsko-srpski odnosi razrijese u okvirima postojece federacije, podsjecajuchi da se to nagovjestavalo svih minulih mjeseci. Soc je istakao da se plasi da ce crnogorska spoljna politika uvesti Crnu Goru u neprijateljski odnos prema medjunarodnoj zajednici i jos vise produbiti razlike unutar Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare