Dok brojimo ubijene žene: Sudski postupci i dalje previše spori VIDEO

Od početka godine u Srbiji je ubijeno 30 žena, što je više u odnosu na prethodne godine, ali još više brine što većina žrtava nije prijavila da trpi bilo kakav oblik nasilja. Brojimo ubijene žene, majke, ćerke... a kontolišemo li dovoljno kako su kažnjeni nasilnici i koliko se čeka na te kazne?

Subota, 24.11.2018.

12:52

Izvor: B92

Dok brojimo ubijene žene: Sudski postupci i dalje previše spori VIDEO
Foto: Thinkstock

Podeli:

"Brojke nisu suština, o njima najmanje treba da govorimo. I ova godina je počela najstrašnije moguće. Nemam utisak da je išta bolje od kad se primenjuje novi zakon o sprečavanju nasilja u porodici. Moj utisak je da su i dalje sudovi kočnica i da su ti postupci jako spori. Postupci za nasilje u porodici se smatraju hitnim, a žene budu kod nas po više meseci i godina, a da postupak nije ni počeo", kaže koordinatiorka Sigurne ženske kuće Vesna Stanojević.

Ona navodi da ako imamo u vidu broj ubijenih žena i koliko ih je u sigurnim kućama, kao i onih koje im se obraćajau, utisak je da se ništa nije promenilo.

Profesorka Pravnog fakulteta u Nišu Nevena Petrušić, međutim, kaže da se nasilnicima češće nego ranije određuje pritvor, ali da su i dalje dominantne uslovne osude.

"Istraživanje je pokazalo da su kazne za nasilnike i dalje blage i tu se nije ništa bitno promenilo. Izvesno poboljšanje je primećeno kad je reč o efikasnosti postupka, a sudovi su efikasniji od javnih tužioca".

Sutra se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Više o razgovoru na ovu temu pogledajte u emisiji "Jutro sa Natašom" TV Prva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.