Zbog čega su ženama privlačniji zamišljeni i neraspoloženi muškarci od nasmejanih?

Muškarci i žene različito doživljavaju fizičku privlačnost. Prema nekim teorijama, žene više privlače muškarci koji pokazuju ponos jer to podrazumeva status i sposobnost da uz njih mogu da se osećaju sigurno.

Veze i odnosi | super zena |, Bright Side |
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Žene nasmejane muškarce smatraju manje seksualno privlačnim od onih zamišljenih prema novom američkom istraživanju koje je za cilj imalo da objasni privlačnost "loših muškaraca".

U istraživanju je 1000 odraslih ljudi rangiralo date fotografije prema fizičkoj atraktivnosti. Na fotografijama su bili prikazani muškarci i žene koji su izražavali različite emocije. Rezultati su pokazali da žene najmanje privlače nasmejani, srećni muškarci, a da više preferišu one koji izgledaju ponosno i moćno ili neraspoloženo i povučeno. Suprotno tome, muškarce su više privlačile žene koje su izgledale srećno, a najmanje one koje su izgledale ponosno i samopouzdano.

Moć privlačnosti oblikovala se tokom vekova. Teorije sugerišu da žene više privlače muškarci koji pokazuju ponos jer to podrazumeva status i sposobnost da će uz njih biti bezbedne i sigurne.

Takođe, neke socio-kulturne i psihološke rodne norme mogu uticati na atraktivnost. Nasmešenost može biti povezana s nedostatkom dominacije. Nasmejana žena doživljava se kao pokorna i ranjiva. Zanimljivo je da je stidljivost bila privlačna za oba pola. Ova seemocija može da se poveže sa umirujućim ponašanjem koja stvara poverenje u druge.

Kao što su istraživači primetili, muškarci s osobinama makijavelizma (iskorišćavanje i manipulacija drugima te fokusiranost na vlastite interese) takođe su bili privlačniji ženama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 21 sledeca idi na stranu