Veze i odnosi

Imaju visoke prihode, ali ne i želju za decom; "Zašto bismo se odricali letovanja zarad porodice?"

Da li znate šta su "dink" parovi? Reč je o skraćenom nazivu koji u prevodu znači - dupli prihodi, nema dece. Ovaj pojam označava ljubavni par koji ima posao, ali ne želi da ima decu.

Utorak, 08.11.2022.

11:13

Izvor: B92

Imaju visoke prihode, ali ne i želju za decom;
Foto: Look Studio/Shutterstock

Podeli:

Oni čine trećinu svih porodica u Americi, a zašto je ovaj trend vrlo popularan i u zemljama zapadne Evrope, a sve više je zastupljen i kod nas? Kako se svet toliko promenio da deca "od najveće radosti postanu smetnja"? Na ova i slična pitanja pričali smo ovoga "Jutra" sa psihoterapeutkinjom Gordanom Nikić i glumicom Ivom Štrljić.

"Ovaj trend pratimo već decenijama. Nije to nešto što se sad pojavilo, već krajem prošlog veka. Pojavili su se mladi i obrazovani ljudi sa visokim prihodima, reproduktivno spospobni, ali sa željom da ulažu u svoj životni stil, a ne u porodične odnose. To je nešto što jeste "mesto", ali se broj takvih parova povećava iz godine u godinu. To je ono što je zanimljivo. Šta izgleda privlačno kod takvih parova? Oni su postali u žiži društvenog interesovanja. Društvene mreže ih promovišu. Super je, lepo je i zašto bismo se odricali našeg života, letovanja, komfora, zarad stvaranja porodice? I tu dolazimo do bitne stvari a to je - kako mi onda doživljavamo porodicu?", pitanje je koje je odmah postavila psihoterapeutkinja.

"Kada želite da imate dete, to znači da vam ono donosi radost i sreću u život. Ja sam neko ko ima određeni broj godina gde društvo od mene očekuje da sam se ja već ostvarila u ulozi majke, stoga imam odgovornost da objasnim. Nekad se u životu dogodi da u određenim godinama, živeći taj život, boreći se za sebe, radeći i trudeći se, desi se da vam se to ne dogodi. Zašto vam se to nije dogodilo? Postoje najrazličitiji razlozi. Nekada žena ne može i to je jako potresno, možda želite ali niste upoznati pravu osobu. Takođe, ima žena koje ceo svoj život posvete karijeri i nemaju sposobnost da je nekada stave u drugi plan, zarad porodice", izjavila je glumica i dodala da nikada nikoga zbog toga nije osuđivala.

Koliko je Ivu Štrljić promenio razvod njenih roditelja, koliko primarna porodica može uticati na obrasce ponašanja koje vremenom stičemo i na koji način se razvija materinski instinkt, naše gošće su pričale u nastavku...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.