Otkriven pravi razlog zbog kojeg ostajemo u nesrećnim vezama

Prema najnovijim istraživanjima, razlog zašto ostajemo u propalim i toksičnim vezama nije strah od usamljenosti.

Nedelja, 20.01.2019.

15:02

Izvor: zenskimagazin.rs

Otkriven pravi razlog zbog kojeg ostajemo u nesrećnim vezama
foto: Thinkstock

Podeli:

Zašto smo u nesrećnoj vezi?

Ako vaša veza polako bledi i osećate da više niste srećni, morate priznati da pozdraviti se sa drugom osobom nije tako lako. Rešavanje nesrećne veze može izgledati nerazumljivo, ali se događa vrlo često. Psiholozi sa Univerziteta u Juti odlučili su da istraže problem američkih parova i samaca. Efekti? Nemogućnost okončanja odnosa ne proizilazi iz straha od usamljenosti, više od činjenice da smo u suštini altruisti.

Šta se dešava? Zamišljamo da ne možemo napustiti određenu osobu jer ona zavisi od nas i ne može bez te veze. Istraživanje dokazuje da što više druga polovina izgleda zavisnije od nas, to se više kajemo pre nego što prekinemo odnos. Ostajemo u njemu jer nam je stalo do potreba druge osobe. U ispitivanju je učestvovalo 1348 ljudi koji su bili u romantičnoj vezi najmanje 10 nedelja i 500 onih koji su razmišljali o rastanku najmanje dva meseca.

"Ako su ispitanici smatrali da je druga polovina čvrsto opredeljena za ovaj odnos, retko su se odlučili za rastanak, iako to nije bio idealan odnos", kaže Samanta Džoel, psiholog sa univerziteta u Juti.

"Mi jednostavno ne želimo da povredimo naše partnere i zaista brinemo o potrebama druge osobe", dodao je istraživač. Međutim, postojale su neke sumnje oko jasnog čitanja signala - činjenica da smatramo da je osoba zavisna od nas je vrlo relativna i nije uvek u skladu sa stvarnim stanjem stvari. Provodimo previše vremena analizirajući koliko će joj rastanak biti bolan. Čini nam se da je rastanak priznanje neuspeha i mi jednostavno stvaramo začarani krug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.