Muževi na tribinama: Odigran derbi između crnki i plavuša, umesto pehara - metla

Ako se pitate po čemu je Čačak jedinstven u Srbiji, fudbal je poslednja stvar koja će vam pasti napamet, ali upravo u selu Gornja Gorevnica svakog juna održava se najzanimljivija utakmica i to poseban derbi između crnki i plavuša.

Zdrav duh | Izvor:RINA |
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Na tribinama muževi, deca i svekrve. Svako navija za mamu iz svoje porodice. Često se moglo čuti i ono čuveno „ua sudija“, ali ipak borba je bila fer, a fudbalerke visprene i spremne za mnogo trčanja i golova.

„Nije lako suditi ženama. Glava je u torbi. Ove godine smo ipak možda više na strani crnih mama, jer su plavuše već nekoliko puta odnele pobedu“, rekao je kroz osmeh sudija Milun Jovanović i otrčao da razdvoji gurku na terenu.

Neobični ženski derbi na terene FK „Jedinstvo“ privukao je meštane nekoliko sela, svako je imao svoje favorite, a hrabre žene sa loptom na travi borile su se kao lavice.

„Mogu reći da crnke igraju grublje, više se guraju, ali i mi smo borbene. Ne damo se. Pored tog takmičarskog duha, koji definitivno postoji, najvažnije je lepo međusobno druženje i propagiranje zdravog načina života. Kad možemo mi ovoliko da trčimo, onda mogu svi, naročito deca“, rekla je takmičarka koja je branila sportsku čast plavuša.

Foto:RINA
Foto:RINA

Ideja o ovom nesvakidašnjem derbiju potekla je 2016. godine. U Gornjoj Gorevnici većina mališana trenira fudbal, pa su se mame odvažile da zaigraju protiv svoje dece. Vremenom, prijavilo ih se toliko da su morale biti na neki način podeljene u timove i počele su da se takmiče između sebe.

"Rasporedili smo ih u dva tabora, crne mame i plave mame. Iz godine u godinu ovaj ženski derbi u našem selu postaje sve popularniji, pa je sve više prijavljenih dama. Sada imamo učesnice i iz okolnih sela, a stigle su i profesionalne fudbalerke. Sve se one privatno jako dobro druže, ali svoje prijateljstvo na ovom derbiju ostave iza igrališta, na terenu su ljute protivnice", izjavio je Ivan Glišić, predsednik FK „Jedinstvo“ i inicijator ovog događaja.

Kakav derbi, takva je i nagrada – jedinstvena.

Pobednice utakmice u selu kraj Čačka umesto pehara na kraju čeka metla, ali ne bilo kakva već zlatna na koju se upisuje ime pobedničke ekipe. Ove godine ona je otišla u ruke mama koje prilikom farbanja ne koriste blanš. Crnke su bile bolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 9 sledeca idi na stranu