U ove priče o kontracepciji morate odmah da prestanete da verujete

Kontacepcija je zaštita i od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti. Ova tema delimično se još tretira kao "tabu", pa mnogi mitovi i dalje provejavaju kada se o njoj govori. Ovo su najčešći, na koje treba odmah da zaboravite.

Zdravlje žene | Super žena |
Podeli
Foto:Thinkstockphotos
Foto:Thinkstockphotos

Pojedini antibiotici mogu da "ponište" delovanje antibebi pilula, pa o svemu razgovarajte sa svojim ginekologom i lekarom. Nekada je kondom jedina garantovana zaštita.

Trudnoća je nemoguća kada koristite antibebi pilule

"Oralna kontracepcija nije uvek 100 odsto sigurna, čak i kada strogo poštujete vreme uzimanja. Ako zbog bilo čega propustite da uzmete pilulu, obavezno koristite dodatnu zaštitu", kaže ginekolog Šeri Ros.

Dojenje vas štiti

Istina je da prolaktin, hormon koji proizvodi majčino mleko, potiskuje ovulaciju. Zato žene dok i nemaju ciklus. Međutim, ginekolozi ne preporučuju da ova metoda bude vaš izbor za kontrolu rađanja. Izuzeci uvek postoje.

Pušenje nije isključeno ako koristite pilule

"Hormoni u pilulama za kontrolu rađanja estrogen i progestin u kombinaciji sa pušenjem mogu da izazovu ozbiljne probleme sa srcem. Aritmije mogu da budu vrlo jake i uznemiravajuće i preporpučuje da se kombinacija ova dva faktora obavezno isključi", kaže ginekolog Šeri Ros.

Ne treba vam kondom, ako partner nije bolestan

Procenjeno je da svake godine ima 357 miliona novih seksualnih infekcija u svetu. Nikada ne verujte samo na reč partneru, jer možda ni on ne zna pravo tsanje stavri. Dva virusa HPV i HSV su vrlo podmukla i teška za otkrivanje na rutinskim pregledima, a mogu da izazovu ozbiljne posledice po žensko zdravlje.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 14 sledeca idi na stranu