Opasan, ali izlečiv oblik kancera: Pregledajte grudi, spasite život

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje žena, a i jedno je od najčešćih malignih oboljenja uopšte. Računa se da u toku životnog veka od 80 godina jedna od osam žena oboleva od raka dojke.

Zdravlje žene | Super žena |
Podeli
Foto:Thinkstockphotos
Foto:Thinkstockphotos

Rak dojke se uspešno leči, posebno ako se otkrije u ranom stadijumu. Čak i u odmakloj fazi bolesti rak dojke ne mora da se završi smrtnim ishodom.

Opasnost od raka dojke je povećana kod žena:

  • koje su imale prvu menstruaciju pre 12. godine
  • koje su imale menopauzu pre 50. godine
  • koje nisu rodile ili su rodile posle 30. godine
  • u kojih je kod biopsije dojke nađen poremećaj normalnih struktura ćelija
  • koje su operisane zbog raka jedne dojke (verovatna učestalost raka u drugoj dojci je oko 6%)
  • ako je u porodici neko od bliskih srodnika imao rak dojke
  • posle 50. godine života opasnost se povećava s gojaznosti i odnosom telesne težine prema visini. Žene s vlažnim cerumenom (cerumen = usna mast) sklonije su raku dojke.

Danas se obeležava kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

Cilj kampanje je da se skrenue pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti.

Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Najveći broj umrlih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog dijagnostikovanja raka dojke u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu.

Prema podacima Kancelarije za skrining, Instituta za javno zdravlje Srbije, u Srbiji godišnje 3.600 - 4.600 žena oboli, a 1.600 umre od ove bolesti.

Rak dojke retko se javlja pre 20. godine života, a najčešći je između 55. i 70. godine života. Ova bolest preti sve većem broju žena, a najveći uzrok je mala informisanost i ne redovni pregledi. Takođe, ovu bolest prate i česte predrasude, a mi vam predstavljamo najčešće.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pojava ovog raka je moguća i kod muškaraca, ali izuzetno retko. Jedna studija otkriva da pripadnici jačeg pola imaju veće šanse za preživljavanje raka dojke od žena.

Porodična istorija je najveći indikator rizika

I vi ćete oboleti od raka dojke ako ga je neka žena u vašoj porodici imala je jedna od najčešćih priča koje slušamo. Međutim izgleda da nije baš tako.

"70 odsto žena koje obole od ove bolesti nisu imale slučaj tog oboljenja u porodici", kaže dr Džuli R. Gralou.

Zato je važno da bez obzira na vašu porodičnu medicinsku istoriju, razgovarate sa vašim lekaraom o pregledu koji je pogodan za vas.

Ako napipate kvržicu na dojci, to je verovatno rak

S obzirom na to da nam lekari preporučuju da se same pregladamo, ako se desi da napipamo kvržicu odmah pomislimo na rak.

"Ipak, većina žena koje je otkriju, nemaju rak", kaže dr Otis Brejvli. On dodaje da u 75 odsto slučajeva kvržica predstavlja nešto daleko manje opasno, poput benigne ciste.

Kvržice su jedino što tražimo tokom samopregleda

Kvržice nisu jedine promene koje tražimo na dojkama. Svaka žena je posebna i ima drugačije dojke koje se razlikuju u veličini, obliku, izgledu pa i dodiru.

Kod doktora treba da odete i iako primetite deo na dojci koji je čvršći ili deblji, veći, primetniji na jednom mestu na koži, ako bradavica krvari ili je drugačijeg izgleda. Kod inflamatornog raka dojke ( koji je redak, ali agresivni oblik raka), na jednom delu dojke može da se razvije osip ili oticanje na jednom mestu ili na celoj dojci.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 16 sledeca idi na stranu