Zdrav duh

Lepotici iz Venecuele rekao da je "debela": "Bila sam očajna jer me je moćnik ponizio pred svima"

Jedan od najžešćih momenata tokom predsedničke debate u SAD svakako je bio onaj kada je Hilari Klinton optužila Donalda Trampa za mizoginiju.

Četvrtak, 29.09.2016.

16:24

Izvor: B92

Lepotici iz Venecuele rekao da je
foto: Guliver/ Cover Images

Podeli:

Ona je navela da je žene nazivao „svinjama, robovima i psma“, pokazivao prezir prema trudnicama, te davao diskutabilne komentare o ekonomskoj ravnopravnosti, a kao primer je navela bivšu Mis Univerzuma Alisiju Makado.

“Neke od najgorih stvari koje je izrekao na račun žena bile su one tokom izbora za Mis. Ovu ženu je nazvao 'Miss Piggy', a onda ju je nazvao 'Mis domaćica' jer je Latina. Donalde, ona ima ime. Zove se Alisija Makado i postala je građanin SAD, a možeš da se kladiš da će ovog novembra glasati“, rekla je Klintonova.

Ona je debatu potkrepila video-materijalom u kojem se vidi razgovor Trampa i misice koju pokušava da posrami pozivajući reportere da gledaju njen trening jer se „previše ubucila“ tokom priprema. Misica je posvedočila da je ovo uticalo na njen život i da se kasnije povukla iz takmičenja.

“Osećala sam se jako, jako loše posle toga, kao eksprimentalni miš. Dugo posle toga bila sam bolesna i imala sam poremećaj u ishrani. Nisam jela i stalno sam sebe smatrala debelom jer mi je jedan moćan čovek to rekao“, priznala je Alisija.

Istraživanja su takođe pokazala da je posramljivanje žena kroz istoriju uvek postojalo i da nikada nije pomagalo ženama da izgube kilograme već im je samo stvaralo psihičke probleme. Ejmi Farel, profesorka sa Dikinson koledža kaže da su moćni muškarci to uvek radili kako bi zadržali status quo.

“Kroz istoriju komentari na račun žena da su ružne, debele ili poređenja sa životinjama su služili da bi se držala kontrola nad njima. Strah od toga da ne izgledate na određeni način koji je prihvatljiv moćnom muškarcu je bio dobar način da usmerite žene da se samo o izgledu i brinu. To je bio način da se žene zaplaše kako ne bi progovorile“, rekla je.

Američki mediji, a posebno korisnici Tvitera su burno reagovali na izjavu misice.

“Gotovo da nema žene koja jednom u životu nije bila posramljena od strane muškarca, ali ono što najviše brine jeste da su moćni muškarci upravo skloniji tome, a jedan od njih može postati predsednik Amerike“, samo je jedan od komentara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.