Zdravlje žene

Evo kako da proverite da li imate ovu opasnu bolest koja napada sve žene bez obzira na godine

Uprkos tome što je rak dojke izlečiv ako se dijagnoza postavi na vreme, mnoge žene i dalje ne vode dovoljno računa o svom zdravlju i preskaču redovne preglede.

Četvrtak, 08.10.2015.

13:27

Izvor: B92

Default images
Thinkstock

Podeli:

Samopregled dojki je ključan za rano otkrivanje raka i treba ga obavljati jednom mesečno i to desetog dana menstrualnog ciklusa.

Vaše grudi trebalo bi da pregledate barem jednom nedeljno i obavestite lekara istog trenutka ako uočite određene promene.

Evo kako da izvršite pregled grudi:

Dodirnite

Najbolje je da pod tušem koristite mokre nasapunjane ruke kako biste uočile bilo kakve kvržice ili izrasline.

1. Koristite dlan, a ne prste kako biste izvršile proveru
2. Tražite promene na grudima, ali i u predelu pazuha
3. Obratite pažnju na izrasline koje ne nestaju posle vaše naredne menstruacije

Pogledajte

Ispred ogledala, sa podignutim rukama, proverite sledeće:

1. Promene na bradavicama. Promene pigmentacije, krvavi iscedak ili krastice koje se perutaju, a ne liče na uobičajena ispupčenja, mogu biti znakovi opasnosti.
2. Promene u obliku grudi ili teksturi kože
3. Ponovite promenu sa spuštenim rukama

Sve faze raka dojke:

Faze 0 i 1: Ove faze su prisutne kada se rano uoči rak dojke. Ćelije raka ograničene su na vrlo mali prostor unutar grudi.

Faza 2 i 2A: Rak je u ranoj fazi, ali je počeo da raste i širi se. Nalazi se unutar područja grudi i uglavnom ga je moguće efikasno lečiti.

Faza 3A, B i C: Ovo se smatra uznapredovalom fazom i rak je počeo da napada tkivo blizu grudi. Postoje brojne opcije za dalje lečenje.

Faza 4: Rak se proširio van grudi na druge delove tela kao što su mozak, pluća i jetra. Smatra se neizlečivim, ali brojni pomaci u medicini znače da žene imaju povećan životni vek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare