Zdravlje žene

Smanjite rizik od srčanog i moždanog udara baveći se ovim sportovima

Naučnici su izveli istraživanje i utvrdili da sportovi koji najviše smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara jesu plivanje, sportovi sa reketom i aerobik.

Petak, 02.12.2016.

09:31

Izvor: B92

Smanjite rizik od srčanog i moždanog udara baveći se ovim sportovima
foto: Thinkstock

Podeli:

U studiji su se analizirali podaci iz 11 zdravstvenih godišnjaka u Engleskoj i Škotskoj između 1994. i 2008. godine u kojima su bile informacije o nešto više od 80.000 odraslih.

Fizičke aktivnosti kojima su se učesnici u istraživanju bavili su kućni poslovi, hodanje, trčanje, biciklizam, plivanje, aerobik, gimnastika, ples, nogomet, ragbi, badminton, tenis i skvoš.

Istraživanjem je ustanovljeno da je u poređenju sa ostalim sportovima, rizik za smrt od bilo kojeg uzroka bio za 47% manji kod osoba koje su se bavile sportovima s reketom, 28% kod plivača i 27% kod ljubitelja aerobika.

Kada je u pitanju smrt od srčanog ili moždanog udara, rizik za osobe u sportovima s reketom bio je 56% manji, kod plivača 41%, a kod aerobika 36%.

Ali stručnjaci naglašavaju da je svaka fizička aktivnost važna i delotvornija od lekova, i da ljudi ne bi trebalo da je zapostavljaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare