Zdravlje žene

Zašto neke žene imaju male grudi?

Bujne grudi su predmet želja i muškaraca i žena. A zašto neke žene imaju male, a neke velike grudi? Za to postoji naučno objašnjenje.

Nedelja, 15.10.2017.

11:08

Izvor: Super žena

Zašto neke žene imaju male grudi?
Foto:Thinkstock

Podeli:

Žlezde koje proizvode mleko su otprilike iste veličine kod svih žena. To znači da je veličina dojke određena jedino količinom masnog tkiva ugrađenog u njoj. Zato punije devojke i žene, obično imaju veće grudi od vitkih devojaka. Pored toga, dimenzije se određuju faktorom nasleđa. Mala veličina grudi kod devojčica može biti i zbog nedostatka estrogena u krvi, nedostatka hormona štitaste žlezde ili zbog nekih drugih hormonskih poremećaja.

Naučnici su dokazali i da je stalno prisustvo stresnim situacijama i da ozbiljna psihološka oštećenja negativno utiču na veličinu mlečnih žlezdi.

Zašto je jedna dojka manja od druge?

Postoji period u razvoju kada devojke primećuju da je jedna dojka manja od druge. U osnovi to je veoma primetno u periodu aktivnog rasta. Ako ja razlika mala, onda je to potpuno normalno, jer mnogi delovi našeg tela nisu simetrični. Isto tako, ne brinite kada jedna dojka postane malo manja nakon završetka laktacije.

Kako se nositi sa tim problemom?

Ako sve žene iz vaše porodice imaju male grudi i imate više od 21 godinu, prvi korak je da posetite ginekologa i endokrinologa. Lekar će ispitati vaše grudi i saznati da li postoji razlog za zabrinutost.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.