Roditeljstvo

Osam razloga zašto tetke imaju posebnu ulogu u dečjim životima

Roditelji podučavaju i savetuju svoju decu, baka i deda ih razmaze, a tetke nude sve to u jednom. Dete je uvek srećnije ako ima tetku koja ga voli i pazi i koja pozitivno utiče na njegov život.

Četvrtak, 04.11.2021.

13:52

Izvor: B92

Osam razloga zašto tetke imaju posebnu ulogu u dečjim životima
Foto: Profimedia

Podeli:

Moderneporodice imaju kompleksnije uloge nego što su postojale u prošlosti. Zato su tetke počele da imaju posebnu ulogu u dečjim životima i u podizanju dece. Više nisu samo rodbina, nego imaju veliku ulogu i jedinstven poziv. Tetka daje neprocenjivu ljubav mališanima.

Šta sve rade tetke u dečjim životima:

1. Nikad ne propuštaju važne događaje

Tetka će uvek biti tu, za svaki rođendan, maturu, početak ili kraj školske godine. Neće propustiti ni jedan događaj bez obzira koliko truda morala da uloži. Možda će uzeti slobodan dan na poslu, doći iz drugog grada ili potpuno promeniti svoje planove.

2. Uvek nude drugačiji pogled na život

Tetka ima više strpljenja od roditelja i ima drugačiji pogled na život. Može da pruži ruku kad god je potrebna pomoć i ponuditi mudar savet i razumevanje.

3. Uvek su tu da ponude ljubav i pažnju

Tetke vole da dele zagrljaje i ljubav deci. Grljenje je fantastičan osećaj i čini tu vezu posebnom i jakom.

4. Uvek su tu kad deca imaju probleme

Kada su potrebne smernice ili saveti, tetke su uvek spremne da pomognu, posebno kada je u pitanju problem koji deci nije lako da podele sa roditeljima. Tetke će uvek poslušati.

5. Decu uče životnim vrednostima

Tetke se ponekad ponašaju poput roditelja. Učiće decu pravim vrednostima - šta je dobro, a šta loše.

6. Čuvaju dete kad god je potrebno

Tetke jedva čekaju da provedu vreme sa decp, kada su roditelji zauzeti. Najbolja stvar je što uživaju u igranju, zabavi i grljenju.

7. Nikad se ne ljute

Tetke su uglavnom nežne i opuštenije od roditelja pa čak i mnogo nežnije kada treba da isprave loše detetovo ponašanje. Retko kada povise glas ili se ljute, a uvek čuju šta deca kažu i igraju se s njima.

8. Uspomene

Ponekad su tetke toliko srećne jer imaju puno zajedničkih stvari sa decom: Vode ih na različita mesta i idu na razne događaje. Muzeji, koncerti, festivali. čak i letovanja, putovanja - sve su to uspomene koje će dete zauvek nositi sa sobom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare