Roditeljstvo

Neverovatne prednosti dojenja deteta nakon godinu dana

Dojenje ima mnoge prednosti u procesu razvoja deteta nakon godinu dana, a savetnice za laktaciju Krisi Rosental i Ketrin Pestl objasnile su i koje su to prednosti.

Utorak, 23.08.2022.

14:10

Izvor: B92

Neverovatne prednosti dojenja deteta nakon godinu dana
Foto: shurkin_son/Shutterstock

Podeli:

Smanjen rizik od raka dojke i jajnika za mame koje doje.

Studija iz 2002. godine posmatrala je 150.000 žena i otkrila da se za svakih 12 meseci dojenja (jednog deteta ili više dece) rizik od raka dojke smanjio za 4,3 odsto u odnosu na žene koje nisu dojile. Studija iz 2009. godine rađena na više od 60.000 žena koje su dojile, a imale su genetske predispozicije za ovaj karcinom, utvrdila je smanjen rizik od oboljenja pre menopauze za 60 odsto.

Dojenje nadoknađuje jednu trećinu dnevnih kalorija i proteina kod dece (pored minerala i vitamina)

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) takođe su primetili da je dojenje najbolji izvor potrebnih hranljivih sastojaka za decu.

Dojenje pozitivno deluje na proces razmišljanja, ponašanje i mentalno zdravlje dece

Na osnovu psihološke studije iz 2018. godine otkriveno je da postoji veza između iskustva dojenja i kognitivnog razvoja u kasnijim fazama života deteta, uključujući poboljšano pamćenje, bolje verbalne veštine i inteligenciju. Dojenje, takođe, utiče na društveni i emocionalni razvoj deteta.

Smanjuje rizik od bolesti i jača imunitet

CDC napominje da je veći procenat zaštite od patogenih virusa što duže majka doji.

Dojenje stimuliše razvoj mozga i može pomoći u jačanju inteligencije

Studija iz 2015. godine, koju su sproveli istraživači u Brazilu, posmatrala je 6.000 osoba od rođenja do njihove 30. godine života, kako bi utvrdila dugoročne prednosti dojenja. Pokazalo se da su dojene bebe bile inteligentnije, sticale su viša akademska zvanja i zarađivale su više od onih koje nisu dojene.

Može podstaći snažnije emocionalne veze u kasnijim fazama života

Desetogodišnja longitudinalna studija koju je objavilo Udruženje američkih psihologa otkrila je da žene koje predugo doje svoju decu pokazuje višu stopu osetljivosti majke na život deteta u kasnijem periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare