Psihoterapeuti otkrivaju 5 načina da vam veza opstane tokom izolacije

Stručnjaci otkrivaju kako se može olakšati napetost između parova u ovom teškom periodu.

Saveti | Net.hr |, super zena |
Podeli
Foto: depositphoto/Wavebreakmedia
Foto: depositphoto/Wavebreakmedia

Ako se držite propisanih mera tokom pandemije covid 19, velike su šanse da viđate svoje partnere, supružnike i ostale članove porodice više nego ranije.
Samoizolacija pojačava anksioznost i depresiju, te će ovaj period sigurno uticati na vaš odnos sa voljenom osobom.

Independent piše da zbog samoizolacije advokati već predviđaju porast broja razvoda do kraja godine, prenosi Net.hr.

“Naše veze biće izuzetno važne za nas u ovom neizvesnom periodu, ali samoizolacija, socijalna distanca i briga oko finansija pojačaće pritisak”, tvrdi Ejdan Džons, direktor organizacije Čeriti.

Ne pretpostavljajte kako se druga osoba oseća

Pandemija koronavirusa je nešto sa čime se dosad nismo susreli, bilo na društvenom planu, bilo u našim vezama, te je ovo novo iskustvo za svakoga.

Savetnica za veze Aoife Djuri kaže kako je najvažnije da ne pretpostavljate kako će druga osoba imati ista osećanja kao i vi u celoj ovoj situaciji. Ponekad mislimo da drugi osećaju iste emocije ili misle kao i mi. Pretpostavke hrane ogorčenost kada se pokažu pogrešnima.

"Stoga, vodite jasne i otvorene dijaloge kako biste izbegli čitanje misli. Niko od nas ovo nije pre iskusio i svi ćemo se s time nositi na drugačiji način, što je sasvim normalno”, smatra ona.

Komunicirajte

Uz mnogo napetosti i neizvesnosti, može biti teško održavati otvoreni dijalog, posebno ako ste uplašeni ili uzrujani.

“Kada proživljavate ljutnju ili frustraciju, pokušajte ostati obzirni i reagovati prikladno”, savetuje.

Ako ste anksiozni, najbolje je da kažete šta vas muči. Savetnica predlaže da odvojite vreme kako biste voljenima rekli šta vas tišti i da biste mogli reagovati netipično. Naravno, ovo ne opravdava okrutnost, ali ublažava reakciju zbog koje biste kasnije mogli da požalite.

Psihoterapeut Kejt Moli takođe tvrdi da je ključ u komunikaciji.

“Jako je lako okriviti druge kada smo pod stresom, a to nikome ne pomaže”, kaže Moli i savetuje da budete što jasniji, te ako ste frustrirani, da iskažete emocije u prvom licu jednine.

Prihvatite činjenicu da će okolnosti biti izazovne

Džons kaže da bi trebalo imati milosti prema sebi u ovom periodu.

“Uprkos najboljoj mogućoj volji, u ovakvim okolnostima ćete se verovatno svađati. Ono što je bitno jeste kako ćete se poneti u tim trenucima. Ako se često svađate ili prepirete, onda će verovatno da se pretvori u razgovor u vezi sa virusom. Možda vi želite da znate što je više moguće o tome, dok vaš partner to odbija. Zapamtite da je mnogo različitih načina za nošenje sa stresom i da vaš način nije jedini”, tvrdi stručnjak za veze.

Neka velike svađe pričekaju

Iako su tenzije normalne u ovoj situaciji, ne bi ih trebalo iskoristiti za izbacivanje svih problema u vezi.

Džons savetuje da velike svađe ili razgovore ostavite po strani na neko vreme.

Možda neko od vas ima starije roditelje ili druge članove porodice sa zdravstvenim problemima zbog kojih se brine. "Pokušajte da shvatite da su vašem partneru te osobe na prvom mestu u ovom trenutku. Izaberite svoje bitke i pažljivo procenite jesu li vredne borbe u ovo vreme”, kaže stručnjak.

Pobrinite se da nađete vremena jedno za drugo

Ako oboje radite od kuće i pokušavate da održite stabilnu vezu, onda morate jasno da razdvojite “kućni život” od poslovnog.

“Odvojte vreme za kućne poslove, ali neka to bude van ‘radnog vremena’. Mnogima će rad od kuće biti problematičan, jer vas ograničava na nekoliko načina, pa ne gomilajte dodatni stres oko kućnih poslova dok radite”, predlaže Doli.

Savetnik za parove Mari Blejket kaže da treba uspostaviti rutinu:

“Ne radite u pidžami. Pobrinite se da imate vremena za čaj, kafu, obrok. Ako imate baštu, izađite napolje i dišite. Ne radite puno radno vreme”.

Moli preporučuje da uživate u zajedničkim interesovanjima ili aktivnostima, poput gledanja nove serije ili filma, kako biste podelili neke zajedničke trenutke van kućnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 6 sledeca idi na stranu