Izračunajte idealnu razliku u godinama: Koliko partner najviše može biti stariji ili mlađi od vas

Koliko partner najviše može biti stariji/mlađi od vas?

Saveti | 24sata.hr |
Podeli
Foto: Max kegfire/shutterstock
Foto: Max kegfire/shutterstock

Da li je veličina zaista važna i ostala pitanja koja muče muškarce

Koja je najbolja, a koja najgora poza za ženski orgazam?

Četiri greške koje muškarca čine lošim ljubavnikom

Koliko minuta u proseku traje seks i zašto muškarci ne mogu da izdrže duže od 2 minuta

Mlađe je slađe, a starije zrači iskustvom i samopouzdanjem - ali koliko mlado je premlado, a koliko starije prestaro? Ako niste znali, postoji matematička formula za izračunavanje 'društveno prihvatljive' dobne razlike među romantičnim partnerima, a ona iznosi broj vaših godina podeljen sa dva, i zatim dodate 7 godina. To bi trebao da bude minimum ispod kog ne bi trebalo ići.

Bio je najpoznatiji neženja u Srbiji: Milan našao ljubav svog života, snajka stiže u septembru

Pravilo počinje da vrediti u dobi od 14 godina za oba partnera, pa tako u slučaju starijeg partnera s 30 godina, društveno prihvatljivi minimum je mlađi partner od 22 godine, dok bi 50. godišnjak bio s partnerom koji nije mlađi od 32 godine, prenosi Yahoo Life.

S emancipacijom žena i smanjivanjem rodnih predrasuda, kao i teorija više ne vredi samo za muškarce, a starije žena koje biraju mlađe partnere danas se popularno nazivaju 'pume' kao ekvivalent starijim muškarcima koji traže 'sponzoruše'.

Brakovi i veze s razlikom u godinama sve su manji tabu, a teoriju upola mlađi/a plus sedam kao društveno prihvatljivu ispitali su naučnici Bram Bunk i Daglass Kenrik.

"Pravilo vam pomaže da držite vas unutar dobnog raspona koji će osigurati zajedničke interese s vašim partnerom, a verovatno će omogućiti i bolju komunikaciju", kaže stručnjak za odnose David Benet.

Stručnjakinja za spojeve i veze Kerol Roderik kaže kako ne savetuje klijentima da slede pravilo doslovno, ali ih "podstiče da dobro razmisle o gornjoj i donjoj dobnoj granici, posebno na internetskim stranicama i aplikacijama za pronalazak partnera".

Smatra da je poštovanje ograničenja pravila manje potrebno prilikom ličnog susreta s nekim, jer obično ste u mogućnosti da procenite nečiju zrelost, vitalnost i namere izlaska približno u isto vreme kad otkrivate njihovu dob.

Takođe treba napomenuti da je studija iz 2014. godine u časopisu Social Science Research Network otkrila da je veća verovatnoća da će se par razvesti, što je veći dobni jaz. Parovi s pet godina razlike u godinama imali su 18 posto veću verovatnostt da se razvedu, a stopa razvoda skočila je na 39 posto deset godina razlike, a 95 posto s razlikom od 20 godina.

Dakle, iako se ne morate u potpunosti pridržavati pravila, ono bi vam moglo pomoći u usmeravanju prema nekome s kime možete stvoriti održiviji odnos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 8 sledeca idi na stranu