Uređenje doma

Obeležavamo Svetog apostola Filipa: Evo šta kažu narodna verovanja i običaji

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog apostola Filipa.

Utorak, 24.10.2023.

08:23

Izvor: B92

Obeležavamo Svetog apostola Filipa: Evo šta kažu narodna verovanja i običaji
Foto: Wikipedia

Podeli:

Filip je bio ugledni učitelj i đakon u Kesariji (današnja Palestina) i celog života je propovedao hrišćanstvo i opismenjavao sve one koji su želeli učiti, bez obzira na veru i nacionalnost. Imao je ženu i četiri kćerke. Kada je počelo gonjenje hrišćana u Kesariji, Filip se dvoumio da li da beži u Samariju.

Sveti apostol Filip rodom je iz Vitsaide kraj jezera Galilejskog. Revnosno je propovedao Jevanđelje u Aziji i u Grčkoj, u kojoj su Jevreji hteli da ga ubiju, ali ga je Bog spasao moćnim čudesima. Tako arhijerej jevrejski, koji se ustremi na Filipa da ga bije, odjednom oslepe i sav pocrni.

Stradao je u 86. godini tako što su njega i Vartolomeja neznabošci razapeli na drvo. Ljudi su potrčali da ih skinu, ali uspeli su da spasu samo Vartolomeja, dok je Filip izdahnuo. Mošti Svetog Filipa prenete su kasnije u Rim.

Prema starim narodnim verovanjima, na ovaj dan je potrebno da pripremite bogatu večeru i jedete sa ukućanima.

Proslavi Božića prethodi post koji traje 40 dana, a ovo je vreme Božićne poklade, odnosno gozbe.

Upravo su poklade vreme za proslave i veselja, ali se veruje da zle sile i veštice tokom poklada imaju jači uticaj. Zbog toga postoje brojni običaji koji se razlikuju od mesta do mesta. Negde se posle večere zavezuju sve verige u kući, kore od pojedenih jaja bacaju u vatru, tabani trljaju belim lukom, a deci se pred spavanje oblače prevrnute pidžame i majice.

Takođe, postoji verovanje da je uveče potrebno tabane trljati belim lukom i izgovoriti sledeće reči: "Veštica kao konac, u mene zubi kao kolac".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare