Uređenje doma

Tek oprana odeća ima neprijatan miris? Evo u čemu je problem i kako da ga rešite

Svi volimo da osetimo onaj lep, relaksirajući miris nakon što operemo odeću, međutim, to ne mora uvek biti slučaj pa se desi da umesto mirisa poput polja lavande u Provansi dobijemo zapravo neprijatan miris, naročito kada odeću izvadimo iz mašine za sušenje veša.

Četvrtak, 25.01.2024.

15:01

Izvor: B92

Tek oprana odeća ima neprijatan miris? Evo u čemu je problem i kako da ga rešite
Foto: Andrey_Popov/Shutterstock

Podeli:

Kako biste sprečili širenje neprijatnog mirisa na ostatak vaše garderobe, prvo morate identifikovati izvor. Evo nekih od najčešćih uzroka neprijatnog mirisa mašina za sušenje i kako da ih se rešite.

Miris buđi

Ako vam veš smrdi na buđ najčešći je uzrok ostavljanje mokrog veša u mašini ili puna mrežica za dlačice i grudvice od odeće. Prvo što treba da napravite je da uklonite sve dlačice i drugu prljavštinu s mrežice pomoću krpe od mikrofibera. Ako se i dalje oseti na buđ, uklonite okvir s mrežicom i operite ga toplom vodom i blagim deterdžentom. Ako je neugodan miris i dalje tu, poprskajte okvir mešavinom od pola vode, pola belog sirćeta, a zatim isperite toplom vodom. Pustite da se potpuno osuši pre nego što hvatač za dlačice vratite u mašinu. Dok se suši na vazduhu, isključite mašinu za sušenje veša iz struje i upotrebite nastavak za usisavanje kako biste uklonili što više dlačica iz otvora za hvatanje dlačica.

Miris buđi takođe može dolaziti iz bubnja. Da biste ga očistili, prvo isključite mašinu iz struje, a zatim je obrišite krpom od mikrovlakana koja ne ostavlja dlačice i mešavinom vode/sirćeta. Na kraju ponovno prebrišite čistom, vlažnom krpom. Ako ništa od toga ne uspe, stručnjaci servisa za hitne popravke kućnih aparata preporučuju da navlažite nekoliko čistih peškira belim sirćetom, a zatim uključite mašinu.

Miris truleži

Ako vam iz mašine za sušenje veša miriše na trulež, profesionalac iz hemijske čistionice kaže da su krivac verojatno dlačice koje su prošle kroz mrežicu za dlačice i dospele u ventilacijski otvor vaše mašine, gde su se postepeno nakupile do te mere da uzrokuju blokadu. Zbog prepreke, para iz mašine pretvara se nazad u vodu, a kombinacija topline, vode i vlakana može smrdeti na trulež. U ovom slučaju, jedino rešenje je da očistite otvor mašine kako biste se rešili mirisa.

Miris zapaljene gume

Miris zapaljene gume mogao bi biti rezultat stavljanja odevnih predmeta u mašinu koji nisu preporučljivi, naročito kad koristite programe s višom temperaturom. Reč je uglavnom o sintetičkim materijalima, pa pre stavljanja odeće u mašinu obavezno pročitajte uputstva. Ako osetite miris zapaljene gume, a niste stavljali ništa sintetičko u mašinu, u pitanju je možda kratak spoj. U tom slučaju isključite uređaj iz struje i proverite ima li na kablovima za napajanje ikakvih oštećenja. Ako su vidljiva, zamenite kabl ili, za svaki slučaj, pozovite majstora kako ne bi došlo do varničenja i požara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare