SAVET BEZBEDNOSTI O KOSOVU 19. DECEMBRA

Četvrtak, 07.12.2000.

13:51

Izvor: B92

Default images

Podeli:

SAVET BEZBEDNOSTI O KOSOVU 19. DECEMBRA Informacija jugoslovenske vlade o situaciji u tampon-zoni nadomak administrativne granice Srbije prema Kosovu, primljena je u Savetu bezbednosti kao jedno u seriji ozbiljnih upozorenja koja stizu u vezi sa eskalacijom najnovije krize na Balkanu. Prema informaciji iz misije Rusije pri UN, ciji ambasador Sergej Lavrov obavlja duznost predsedavajuceg Saveta bezbednosti u decembru, poruka iz Beograda predstavlja samo "jugoslovensko vidjenje zabrinjavajuce situacije u demilitarizovanom podrucju na jugu Srbije, u koje je izvrsen upad albanskih ekstremista sa Kosova" - bez zahteva za vanrednim zasedanjem na tu temu izvrsnog tela svetske organizacije, i bez pokretanja inicijative u vezi sa eventualnim preispitivanjem kumanovskog Vojno-tehnickog sporazuma iz juna 1999. Savet bezbednosti ce, medjutim, uskoro - pre uobicajenog bozicnjeg i novogodisnjeg raspusta - razmotriti situaciju na Kosovu u svetlu sprovodjenja svoje Rezolucije 1244 kao i pomenutog sporazuma iz Kumanova kojim su resena vojna i tehnicka pitanja odrzavanja prekida vatre. Kako javlja agencija SENSE, sednica je zakazana za 19. decembar i tom prilikom, pored informacije Bernara Kusnera, sefa medjunarodne civilne uprave u pokrajini, Savet bezbednosti bice upoznat i sa redovnim polugodisnjim izvestajem generalnog sekretara UN Kofija Anana o situaciji na Kosovu. Kako je najavljeno iz Njujorka, predvidjeno je da na sednici ucestvuje i Vladislav Mladenovic, otpravnik poslova misije SRJ pri UN.

Informacija jugoslovenske vlade o situaciji u tampon-zoni nadomak administrativne granice Srbije prema Kosovu, primljena je u Savetu bezbednosti kao jedno u seriji ozbiljnih upozorenja koja stizu u vezi sa eskalacijom najnovije krize na Balkanu. Prema informaciji iz misije Rusije pri UN, ciji ambasador Sergej Lavrov obavlja duznost predsedavajuceg Saveta bezbednosti u decembru, poruka iz Beograda predstavlja samo "jugoslovensko vidjenje zabrinjavajuce situacije u demilitarizovanom podrucju na jugu Srbije, u koje je izvrsen upad albanskih ekstremista sa Kosova" - bez zahteva za vanrednim zasedanjem na tu temu izvrsnog tela svetske organizacije, i bez pokretanja inicijative u vezi sa eventualnim preispitivanjem kumanovskog Vojno-tehnickog sporazuma iz juna 1999. Savet bezbednosti ce, medjutim, uskoro - pre uobicajenog bozicnjeg i novogodisnjeg raspusta - razmotriti situaciju na Kosovu u svetlu sprovodjenja svoje Rezolucije 1244 kao i pomenutog sporazuma iz Kumanova kojim su resena vojna i tehnicka pitanja odrzavanja prekida vatre. Kako javlja agencija SENSE, sednica je zakazana za 19. decembar i tom prilikom, pored informacije Bernara Kusnera, sefa medjunarodne civilne uprave u pokrajini, Savet bezbednosti bice upoznat i sa redovnim polugodisnjim izvestajem generalnog sekretara UN Kofija Anana o situaciji na Kosovu. Kako je najavljeno iz Njujorka, predvidjeno je da na sednici ucestvuje i Vladislav Mladenovic, otpravnik poslova misije SRJ pri UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare