Ginekolog: "Strah i panika trudnicama u ovom trenutku nisu potrebni" VIDEO

Koronavirus je i dalje jednačina sa mnogo nepoznatih. Za sada je sigurno da se prenosi kapljičnim putem i da je izolacija jedini lek za sprečavanje širenja te zaraze. Najviše pitanja za doktore trenutno imaju trudnice.

Sreda, 01.04.2020.

08:54

Izvor: B92

Ginekolog:
Foto: Printskrin TV Prva

Podeli:

"Trudnice jesu uvek ugrožena grupa čak i kad je epidemija običnog gripa, savetujemo smanjenje socijalnih kontakata, da se trude da ne dobiju neku virusnu infekciju i izbegavaju mesta gde ima većeg broja ljudi", rekla je ginekolog, dr Snežana Rakić u "Jutru" na TV Prva.

Ona je rekla da kad je koronavirus u pitanju da naši lekari prate ono što su radili kineski doktori i njihove slučajeve.

"I po njihovim radovima se taj virus ne prenosi sa majke na plod", rekla je doktorka.

Kaže i da nema podataka da li je kod majki nakon porođaja došlo do pogoršanja stanja.

"Takvi podaci ne postoje, niti podaci da je došto do lošeg ishoda", dodaje.

Na pitanje da li treba prekidati ranu trudnoću ako nema simptoma koronavirusa, doktorka kaže da nema razloga za to.

"Nema mesta za takvu paniku. Nema razloga da paniči ako nema kliničke slike, neće biti nikakvog problema, i bitno je da ne prekidaju trudnoće koje su započete. Bio je rat, bilo je bombardovanje, zračenje, pa nije bilo više prekida trudnuoća", istakla je dr Rakić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare