Na Rogu Afrike: Knjiga koja poziva na putovanje i avanturizam

Ovo leto će mnogima proći bez planiranih putovanja. Ne očajavajmo i nađimo načina da obićemo svet, makar virtuelno ili uz neku dobru knjigu. Na rogu Afrike je knjiga uz koju ćete upozati Etiopiju, kao da ste bili tamo, a sigurni smo da ćete poželeti i da je posetite.

Roditeljstvo | PR |
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Poštovani čitaoci, knjige smo podelili! Čitajte nas i dalje!

Putopisna proza je u novije vreme gotovo potpuno zanemarena. Objavljivanjem knjige Na Rogu Afrike Izdavačka kuća Pčelica pokušava da vrati interesovanje za ovaj žanr i da kod mladih razvije ljubav prema putovanju, otkrivanju i učenju o drugim kulturama. Zanimljivo je da su autorke ove knjige majka i ćerka – Lidija Nikolić, pisac za decu i profesor književnosti, i njena ćerka Ana Novaković, po obrazovanju analitičar životne sredine i turizmolog, a kako sama za sebe kaže, po stilu života avanturista.

Ovaj krajnje neobični putopis u stvari je hibridni žanr sastavljen od pisama, mejlova, blogova i informativnih tekstova enciklopedijskog karaktera. Svi tekstovi nastali su tokom i nakon stručne prakse Ane Novaković u Etiopiji, a u okviru UNESCO projekta Osnivanja rezervata na jezeru Tana. Bogat materijal je upotpunjen originalnim i jedinstvenim fotografijama čiji su autori Ana Novaković, Radim Živocki, njen kolega na Projektu, Jovana Travica i Viktor Lazić, vlasnik Muzeja knjige.

Tematski, stilski i dizajnerski ova knjiga već na prvi pogled privlači pažnju i izdvaja se posebnošću, koja se retko može sresti u srpskim knjižarama i biliotekama, ali i onim svetskim. Međutim, tek nakon čitanja ovog putopisa ostajemo zadivljeni njegovom informativnošću, iskrenošću i emotivnošću, koje možda nismo ni očekivali u jednoj ovakvoj knjizi. Ana Novaković je uspela da svoj doživljaj Afrike, a pre svega Etiopije, u kojoj je najduže i boravila, prenese kroz svoje tekstove, a Lidija Nikolić nam je dala sve one informacije o Etiopiji, ali i drugim temama koje su neophodne kao vanliterarni dodaci za razumevanje osnovnog teksta.

Knjiga Na Rogu Afrike predstavlja osveženje u moru turističkih vodiča i komercijalnih putopisa, jer će kod malih, ali i velikih čitalaca probuditi želju za putovanjem, avanturom i istraživanjem, jer će nas naučiti da možemo biti siromašni, a srećni, jer će nas naučiti da volimo i poštujemo ljude bez obzira na boju kože, veroispovest, materijalni status, jer će nas naučiti da volimo prirodu, poštujemo istoriju i tradiciju, a sve to kroz originalna zapažanja, emotivne i lične kometare i objektivne zaključke autorki.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 17 sledeca idi na stranu