Dr Ostojić: "Ja da imam decu tog uzrasta sigurno ih ne bih vodila u vrtić" VIDEO

Sve više dece i beba u Srbiji oboleva od korone. Klinička slika oboljevanja kod dece ozbiljnija je nego u prvom talasu i bliža kliničkoj slici odraslih i pored toga što je verovatnoća mala ne postoji garancija da deca neće razviti težu kliničku sliku.

Roditeljstvo | Super žena |
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Na dečju kliniku KBS "Dragiša Mišović" u poslednje dve nedelje pristiže mnogo više pacijenata, što ambulantnih, što za bolničko lečenje.

"U prvom talasu imali smo između 130 i 150 obolele dece. Sada se i kod dece javlja upala pluća. U letnje vreme vladaju i rotavorusi koji napadaju digestivni trakt, tako da imamo kovid pozitivnu decu sa tim simptomima", otkriva za "150 minuta" rukovidilac te klinike Olivera Ostojić.

Ona je objasnila da decu treba voditi kod lekara kada su roditelji ili najuža familija pozitivni na kovid, ako dete pritom ima temperaturu, malaksalo je, ima gušobolju, žali se na glavobolju, počinje da kašlje ili je lošeg je opšteg stanja.

Vrlo je važno da tokom epidemije nikako ne lečite decu na svoju ruku.

"Naši pacijenti po protokolima i uputstvima prvo idu u dom zdravlja da im obave osnovne laboratorijske i rentgentske analize i ako je prisutna dugotrajnija temperatura ili upala pluća, upućuju decu kod nas na bolničko lečenje gde mi dodatno trijažiramo da li je dete zaista za bolnicu ili može da ide sa terapijom u kućnu izolaciju", dodaje dr Ostojić.

Prema njenim rečima, u prvom talasu su deca obolevala u porodici, a u drugom talasu neko 'donese' virus u kuću, a onda kreću da postaju pozitivni i roditelji i ostali ukućani.

Najmlađi uzrast - bebe imaju doskretne simptome ako ih uopšte imaju. Međutim starija deca su najbrojniji pacijenti.

"Ja da imam dete predškoslkog uzrasta, sigurno ga u ovoj situaciji ne bih vodila u vrtić, ali sad je to nemoguće dati kao savet jer je nekome neophodno", zaključuje doktorka.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 17 sledeca idi na stranu