U Narodnom frontu ne staju sa vantelesnom oplodnjom: U proseku uspe iz drugog ili trećeg pokušaja

Broj parova koji se odlučuju da potomstvo dobiju vantelesnom oplodnjom, nije opao ni tokom pandemije kovida 19, te je tako posle kraće pauze zbog virusa, od početka septembra u Centru za vantelesnu oplodnju Narodnog fronta urađeno 120 procedura, rekao je za Tanjug načelnik Odeljenja steriliteta u Narodnom frontu, doktor Mladenko Vasiljević.

Utorak, 17.11.2020.

13:27

Izvor: Tanjug, Super žena

U Narodnom frontu ne staju sa vantelesnom oplodnjom: U proseku uspe iz drugog ili trećeg pokušaja
Foto: Depositphotos/photographee.eu

Podeli:

On kaže, da će u ovoj godini i pored pandemije virusa, do kraja godine biti urađeno ukupno 269 procedura.

Kako je pojasnio do sredine marta urađeno je 50 procedura vantelesnih, u junu i prvoj polovini jula dok Komisija nije obustavila rad ovih procedura, urađeno je još 50 postupaka, te da je plan Centra da do kraja godine bude još 50 žena u proceduri za vantelesnu oplodnju.

On naglašva da se sa ženama od početka pandemije postupalo shodno preporukama Evropskog udruženja za Humanu Reprodukciju.

"Prekinuli smo postupke kod oko 10 žena koje su bile u toku procedure, sakupili smo jajne ćelije i sve embrione zamrzli i sada tim ženama radimo embriotransfer sa zamrznutim embrionima", rekao je Vasiljević.

On je stakao da u Centru nema liste čekanja za vantelesnu oplodnju, te da pacijentkinje kada prođu komisiju, koja je znatno olakšana dolaskom službenika RFZO na kliniku Narodnog fronta gde rade komisije, u naredna dva meseca uđu u proceduru za ovaj postupak.

"Dobili smo novu opremu za vantelesnu oplodnju i planirano je da godišnje radimo oko 500 oplođenja", rekao je on.

Vasiljević je posebno istakao da je od osnivanja Centra za vantelesnu oplodnju u Narodnom Frontu, pa do početka 2020. godne urađeno 3.382 procedure i rođeno 1.186 novorođenčadi ovom metodom.

Načelnik Odeljenja dnevne bolnice, doktorka Ana Mitrović Jovanović je ističe da ako se desi da pacijentkinja dobije koronavirus tokom trudnoće da se ona ne prekida, već se lečenje tretira isto kao i svaka druga virusna infekcija u trudnice.

Kako ovaj virus još nije ispitan, kao ni kako će delovati i koje posledice potencijalno može da ostavi na pacijentkinju i plod, samim tim ni mi još ne znamo koliko on može biti rizičan za trudnoću žene koja je uradila vantelesnu oplodnju, te nastojimo da se žena od pripremnog postupka do samog začeća i tokom trudnoće izoluje, zaštiti od infekcije, rekla je doktorka.

Ona je kazala da u Centru Narodnog Fronta za vantelesnu oplodnju, ove postupke rade savremenim metodama, primenjuju se metode konvencionalne veštačke oplodnje- klasična (VTO), mikrofertilizacija-iksi metoda ( ICSI), ali i zamrzavanje embriona, vitrifikaciju jajnih ćelija, embrio transfer svežeg i odmrznutog embriona.

Centar za vantelesnu oplodnju na godišnjem nivou uradi između 250 i 300 procedura, a svaka pacijentkinja koja se javi preko tog broja može da bira, hoce li sačekati narednu godinu kada bi mogla biti primljena u ovaj Centar, ili ce otići u drugi da završi postupak, a sa kojim je RFZO sklopio ugovor i da na taj način izbegne dugo čekanje i gubitak vremena koje je za pacijentkinje sa neplodnošću nedopustivo, rekla je ona.

Foto: Depositphotos/photographee.eu

Kako je doktorka podsetila, zainteresovani parovi se mogu lečiti u 6 državnih ustanova u: Kliničkim centrima Srbije, Vojvodine, Niša i Kragujevca, u Narodnom frontu i u valjevskoj bolnici, ali i 12 privatnih klinika u: Beogradu, Kragujevcu, Leskovcu i Novom Sadu.

Mitrović Jovanović je naglasila da Narodni Front ima dobru saradnju sa svim centrima koje pokriva RFZO, a koji rade vantelesnu oplodnju u Srbiju, te da nekada međusobno pozajmnjuju i kadrove, ukoliko je to neophodno.

Doktorka posebno ističe veliku pomoć države, koja je omogućila parovima da mogu da rade vantelesnu oplodnju besplatno, i to nebrojano puta, kako stimulisanih ciklusa, tako i sa zamrznutim embrionima, do 43. godine žene, ističući da je uspeh procedure značajno bolji ukoliko je žena mlađa od 40 godina.

Kao najčešće razloge zašto žena ne može prirodnim putem da dobije dete je uzrok neplodnosti muškarca, kod žena su najčešće problemi neprohodni jajovodi, ovulacija, različiti problemi sa hormonima, miomi, tumori...

Ona je kazala da u proseku vantelesna oplodnja kod žene uspe posle drugog ili trećeg puta, ali ima i primera da se procedura radi po sedam, osam i devet puta.

Posebno je istakla i jedan slučaj gde je ženi vantelesna oplodnja bila uspešna tek iz 18 pokušaja, i to sa njenom biološkom ćelijom.

Kako je istakla Mitrović Jovanović procenat uspešnosti vantelesne oplodnje do 35. godine žene je od 30 do 40 odsto, dok posle 35. godine procenat uspešnosti oplodnje opada.

Posebno je naglasila da je za uspešnu vantelesnu oplođenju žene važna životna dob, kvalitet embriona i kvalitet sluzokože materice u koju treba da se implantira embrion-endometrijala receptivnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare