Šta je nežno roditeljstvo?

Ako ste odrasli u sredini gde su vikanje i udaranje normalni, sigurno mislite da mora da postoji bolji način vaspitanja dece. Druga krajnost je permisivno roditeljstvo, gde postoji vrlo malo granica i malo ili nimalo discipline. Međutim, nežno roditeljstvo bi moglo da pomiri ove dve zaraćene strane.

Subota, 07.01.2023.

13:58

Izvor: B92

Šta je nežno roditeljstvo?
Foto:New Africa/Shutterstock

Podeli:

ježno roditeljstvo fokusirano je na četiri ključna elementa: poštovanje, empatiju, granice i razumevanje. Trenutno je hit na društvenim mrežama, ali zapravo postoji već dugo.

"Nežno roditeljstvo pretvorilo se u trend, ali to je samo drugačiji naziv za ono što u psihologiji nazivamo pozitivnim roditeljstvom. Nema potrebe za kaznama i negativizmom ako s detetom imate dobar odnos, temeljen na slušanju i nežnoj komunikaciji", objašnjava psihološkinja Ema Citron.

Tako, na primer, umesto da kažete detetu: "Pomeri noge s kauča", korisnije je da mu kažete: "Radije bih da ne stavljaš noge na kauč, jer ga prljaš i moraću da operem prekrivač".

"Možete ukazati na posledice određenog ponašanja, ali nema potrebe da povisujete glas ili da budete negativni, odnosno da kažnjavate dete, jer to samo remeti vaš odnos, kao i poverenje i komunikaciju među vama", dodala je Citron.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare