Povodac za decu nije dobra stvar, tvrde stručnjaci: Zašto?

Povodac za decu je sredstvo koje je u poslednje vreme uzelo maha, ali iako je praktično za roditelje, stručnjaci ga ne preporučuju iz zdravstvenih razloga.

Četvrtak, 27.04.2023.

10:32

Izvor: superžena, index.hr/superžena

Povodac za decu nije dobra stvar, tvrde stručnjaci: Zašto?
Foto: Alexandr Grant/Shutterstock

Podeli:

Kako piše sajt Fatherly, uprkos tome što je povodac sigurno rešenje za sprečavanje deteta da odluta, stručnjaci tvrde da se dete oseća "zatvoreno", ograničeno, kao i da ima osećaj da ga roditelji fizički kažnjavaju.

Rasprava koja potresa Srbiju: "Kako je nije sramota – ne radi, a šalje dete u vrtić" VIDEO/ANKETA

Osim toga, ako roditelj kojim slučajem prejako povuče povodac, dete bi moglo da izgubi ravnotežu, a pad je u tom trenutku neminovan. Takođe, oni tvrde da postoji velika opasnost da se povodac detetu omota oko vrata, a to dalje vodi ka gušenju.

"Razumem roditelje. Ja takođe imam četvoro dece i znam koliko su aktivna tokom dana. Ponekad mi je jako naporno da ih držim na okupu", kaže dr Nil Horen, direktor Centra za dečji i ljudski razvoj na univerzitetu Džordžtaun.

Iskreno pismo lenje mame: "Jer to je život, bebo"

"Međutim, deca povodac mogu da razumeju kao agresiju roditelja na neka njihova dela. Kada dete odluta, pa ga roditelj povuče, to njemu izaziva isti osećaj kao udarac. Da ne spominjemo da bi dete, ukoliko slučajno prejako povučete povodac, moglo izgubiti ravnotežu i povredi se. A ako im se povodac omota oko vrata, to može predstavljati opasnost od gušenja", dodaje Horen.

On takođe napominje da povodac za decu, odnosno, njegove realne posledice nisu dovoljno dobro izučene. Samim tim stručnjaci ne mogu da tvrde koliko dece je pretrpelo fizičke posledice od povoca. Međutim, objašnjava Horen, povlačenje povoca nije toliko različito od povlačenja detetove ruke kada želimo da se pomeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.