Hleb mekan kao duša: Trikovi iskusnih domaćica pomoći će vam da testo uspe svaki put

Da biste napravili divna domaća peciva, treba da budete dobro upoznati sa osnovnim pravilima i trikovima za mešenje testa

Saveti | Super žena |
Podeli
Foto: Depositphotos/belchonock
Foto: Depositphotos/belchonock

Kako biste ispekli savršenu pogaču ili hleb treba vam dobro testo. To je potrebno i poželjno ne samo da bi se napravila homogena smesa od sastojaka u testu, već i da se veze glutena koje ga grade budu dobre. Gluten je pšenični protein koji stvara strukturu i zadržava gas prilikom pečenja hleba, a ako nije dobro oblikovana mreža glutena, ugljen dioksid izlazi i dobijeni hleb pada, izgleda spljeskno, a ukus je loš, gnjecav.

Кako bi testo bilo glatko i fino naraslo, sastojci koje koristite treba da budu sa sobne temperature. To važi u svim slučajevima, osim ako nije specijalno navedeno nešto drugo u receptu. Nakon što sjedinite sastojke za testo, izvadite ga iz posude jer dolazi red na mešenje na radnoj ploči.

Testo stavite na radnu površinu, uhvatite rukama dalju stranu testa preko puta i savijte ka unutra. U početku mešenja je potrebno da se dodaje više brašna, ali treba da pazite da ne dodate previše. U protivnom će se pokvariti sktruktura i postaće mnogo tvrdo, piše Stvar ukusa. Okrenite testo za 90 stepeni i ponovite proceduru. Ponavljajte dok testo ne postane glatko i elastično. Nekim receptima je potrebno dugo mešenje, a nekima ne. Ražano brašno, ne sadrži gluten i ražani hleb nije potrebno mnogo da se mesi.

Ako volite da dodajte orašaste plodove, masline, suvo grožđe i slično, to treba uraditi na kraju. Testo pokrijte vlažnom krpom ili folijom da se ne suši dok raste. Čak i ako u receptu ne piše da treba da stoji, uvek treba da ostavite testo da odstoji bar 10 minuta u toploj i vlažnoj sredini.

Temperatura testa će da raširi gasove u hlebu i oslobodiće vlagu, zbog čega će unutra pečeno testo biti šupljikavo, vazdušasto i mnogo lepše. Rerna obavezno treba da bude prethodno ugrejana. Ne treba da je otvarate često, ako je moguće uopšte ne. Otvorite pred kraj da proverite da ne zagori odozgo. Ako postoji opasnost, stavite aluminijumsku foliju.

Proverite dugim drvenim štapićem da li je hleb gotov. Кorica gotovog peciva treba da bude braonkasta ili zlatna ako želite da bude krckava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 2 sledeca idi na stranu