Praktični saveti

Kako da junetina ne bude žilava i meka kao puter

Kupili ste naizgled odličan komad junećeg mesa, ali nakon što ste ga pripremili u kuhinji i poslužili na tanjiru, shvatili ste da ukus i nije toliko dobar jer ga je teško sažvakati, odnosno žilav je - situacija koja se dogodila svima barem jednom ma koliko god vešti bili u kuvanju.

Utorak, 01.03.2022.

09:24

Izvor: B92

Kako da junetina ne bude žilava i meka kao puter
Foto: Tatjana Baibakova/Shutterstock

Podeli:

Dobra vest je da postoje neki trikovi u pripremi s kojima to može da se spreči. Juneće meso treba omekšati pre nego krenete termički da ga obrađujete, a to može da se uradi na nekoliko zanimljivih načina.

Pripremite marinadu od ulja i začina, stavite meso unutra i ostavite preko noći u frižideru. Sat do dva pre pripreme ubacite unutra još i nekoliko kriški kivija - on sadrži proteolitičke enzime koji potpomažu razgradnju vezivnog tkiva u mesu, pa ono postaje vrlo meko. Isto deluje i ananas.

Osim ove dve vrste egzotičnog voća, možete dodati malo pirinčanog vina, rendanog luka i jabuke i ostaviti u tome meso tokom cele noći, a jednako dobro deluju i kiseline poput limuna i sirćeta. Limun će delovati već nakon sat vremena, pa se ovim trikom možete poslužiti ako pripremate neko jelo u zadnjem trenutku. U sirćetu već mora da stoji celu noć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare