POVECANA RADIOAKTIVNO ZRACENJE NA KOSOVU?

Petak, 01.12.2000.

21:00

Izvor: B92

Default images

Podeli:

POVECANA RADIOAKTIVNO ZRACENJE NA KOSOVU? Ruska novinska agencija RIA Novosti, pozivajuci se na obavestene ruske vojne izvore na Kosovu, prenosi da su nemacki strucnjaci za utvdjivanje radiokativnosti na vise lokacija u Pokrajini otkrili povecano zracenje osiromasenog uranijuma, nastalo nakon proslogodisnjeg bombardovanja SRJ. Na 5.000 kvadratnih metara registrovano je povecano radijacijsko zracenje, prenosi ruska agencija, dodajuci da su avioni americkog vazduhoplovstva na Kosovo izrucili 31.000 bombi sa osiromasenim uranijumom 238. Komanda medjunarodnih vojnih snaga na Kosovu zabranila je svojim pripadnicima da kupuju prehrambene namirnice od lokalnog stanovnistva u Pokrajini, strahujuci od radijacijske zagadjenosti. Prema podacima u Jugoslaviji, zagadjenost osiromasenim uranijumom je veca. Vlasti u Beogradu su saopstile da je tokom intervencije NATO, na Jugoslaviju baceno oko 50.000 bombi sa osiromasenim uranijumom i da je nakon toga zagadjenost utvrdjena u 38 regiona. Najvise ih je na Kosovu, sedam u centralnoj Srbiji, a jedan u Crnoj Gori. Na Kosovu je najveca radioaktivnost zabelezena u predelu granicnog pojasa Jugoslavije prema Albaniji, zatim na potezu Suva Reka-Urosevac na jugu Kosova i u opstinama Klina i Prizren. Italijanski, nemacki, holandski, turski i vojnici Velike Britanije, rasporedjeni na ozracenom prostoru Kosova, podvrgnuti su ispitivanjima, podvlaci ruska agencija. Navode ruske agencije demantovali su za program Radija B92 predstavnici Kfora, rekavsi da je informacija o zabrani kupovanja lokalne hrane netacna, i da im nije poznato da postoji povecana radijacija na 5000 kvadratnih kilometara kosovskog terena.

Ruska novinska agencija RIA Novosti, pozivajuci se na obavestene ruske vojne izvore na Kosovu, prenosi da su nemacki strucnjaci za utvdjivanje radiokativnosti na vise lokacija u Pokrajini otkrili povecano zracenje osiromasenog uranijuma, nastalo nakon proslogodisnjeg bombardovanja SRJ. Na 5.000 kvadratnih metara registrovano je povecano radijacijsko zracenje, prenosi ruska agencija, dodajuci da su avioni americkog vazduhoplovstva na Kosovo izrucili 31.000 bombi sa osiromasenim uranijumom 238. Komanda medjunarodnih vojnih snaga na Kosovu zabranila je svojim pripadnicima da kupuju prehrambene namirnice od lokalnog stanovnistva u Pokrajini, strahujuci od radijacijske zagadjenosti.

Prema podacima u Jugoslaviji, zagadjenost osiromasenim uranijumom je veca. Vlasti u Beogradu su saopstile da je tokom intervencije NATO, na Jugoslaviju baceno oko 50.000 bombi sa osiromasenim uranijumom i da je nakon toga zagadjenost utvrdjena u 38 regiona. Najvise ih je na Kosovu, sedam u centralnoj Srbiji, a jedan u Crnoj Gori. Na Kosovu je najveca radioaktivnost zabelezena u predelu granicnog pojasa Jugoslavije prema Albaniji, zatim na potezu Suva Reka-Urosevac na jugu Kosova i u opstinama Klina i Prizren. Italijanski, nemacki, holandski, turski i vojnici Velike Britanije, rasporedjeni na ozracenom prostoru Kosova, podvrgnuti su ispitivanjima, podvlaci ruska agencija.

Navode ruske agencije demantovali su za program Radija B92 predstavnici Kfora, rekavsi da je informacija o zabrani kupovanja lokalne hrane netacna, i da im nije poznato da postoji povecana radijacija na 5000 kvadratnih kilometara kosovskog terena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare