SDB NEMA VEZE SA NESTANKOM STAMBOLICA

Ponedeljak, 23.10.2000.

23:56

Izvor: B92

Default images

Podeli:

SDB NEMA VEZE SA NESTANKOM STAMBOLICA Nacelnik Resora drzavne bezbednosti Radomir Markovic izjavio je u ponedeljak da pripadnici njegove sluzbe ni na koji nacin nizu povezani niti umesani u slucaj nestanka nekadasnjeg predsednika Predsednistva Srbije Ivana Stambolica. "O svemu sto znamo o tom slucaju obavestili smo Resor javne bezbednosti MUP-a Srbije", rekao je Markovic u emisiji "Otvoreni studio" Radio televizije Srbije i odbio sve insinuacije Odbora za oslobadjanje Ivana Stambolica na racun RDB. U nekoliko navrata Markovic je ponovio da se ta sluzba ne bavi ni kriminalom niti slucajevima ubistava, vec iskljucivo kontraobavestajnom i obavestajnom zastitom drzave. U RDB nema stranackog organizovanja, niti je to dozvoljeno u radno vreme, dok privatno svako moze da bude clan koje god hoce partije, izjavio je Markovic dodajuci da je on licno clan Socijalisticke partije Srbije, prenosi Fonet. Nacelnik Sluzbe drzavne bezbednosti Srbije Radomir Markovic izjavio je da s bivsim predsednikom SRJ Slobodanom Milosevicem razgovara samo privatno, a da se SDB, od kada je Vojislav Kostunica postao "legalni predsednik" Jugoslavije, "okrenula njemu". Markovic je, u kontakt emisiji Radio-televizije Srbije, rekao da s Milosevicem, od kada je prestao da obavlja duznost sefa drzave, nema profesionalne kontakte. "Imao sam razgovore (s Milosevicem), ali su oni vezani za privatne odnose, medjuljudske... Nema tajnih dogovora. Svi moji profesionalni razgovori i ono sto mi je duznost okrenuti su prema Kostunici", rekao je Markovic. Na pitanje da li ce bivsi predsednik Jugoslavije biti uhapsen, Markovic je rekao da "ne zna zasto bi se hapsio Milosevic". On je rekao da u Srbiji "ne postoji nikakva tajna policija", te da i Javna i Drzavna bezbednost odgovaraju iskljucivo ministru unutrasnjih poslova. Markovic je kazao da je Milosevic imao "jednu jedinicu za licnu zastitu, koja je pripadala resoru Javne bezbednosti". Prema njegovim recima, predsednik drzave po prestanku funkcije "ima pravo na dozivotnu zastitu i jos neke beneficije, u smislu licnog sekretara i vozaca". "U svakom slucaju, ima pravo na fizicku zastitu", rekao je Markovic, odgovarajuci na pitanja o fizickoj zastiti Milosevica, prenosi Beta.

Nacelnik Resora drzavne bezbednosti Radomir Markovic izjavio je u ponedeljak da pripadnici njegove sluzbe ni na koji nacin nizu povezani niti umesani u slucaj nestanka nekadasnjeg predsednika Predsednistva Srbije Ivana Stambolica. "O svemu sto znamo o tom slucaju obavestili smo Resor javne bezbednosti MUP-a Srbije", rekao je Markovic u emisiji "Otvoreni studio" Radio televizije Srbije i odbio sve insinuacije Odbora za oslobadjanje Ivana Stambolica na racun RDB. U nekoliko navrata Markovic je ponovio da se ta sluzba ne bavi ni kriminalom niti slucajevima ubistava, vec iskljucivo kontraobavestajnom i obavestajnom zastitom drzave. U RDB nema stranackog organizovanja, niti je to dozvoljeno u radno vreme, dok privatno svako moze da bude clan koje god hoce partije, izjavio je Markovic dodajuci da je on licno clan Socijalisticke partije Srbije, prenosi Fonet.

Nacelnik Sluzbe drzavne bezbednosti Srbije Radomir Markovic izjavio je da s bivsim predsednikom SRJ Slobodanom Milosevicem razgovara samo privatno, a da se SDB, od kada je Vojislav Kostunica postao "legalni predsednik" Jugoslavije, "okrenula njemu". Markovic je, u kontakt emisiji Radio-televizije Srbije, rekao da s Milosevicem, od kada je prestao da obavlja duznost sefa drzave, nema profesionalne kontakte. "Imao sam razgovore (s Milosevicem), ali su oni vezani za privatne odnose, medjuljudske... Nema tajnih dogovora. Svi moji profesionalni razgovori i ono sto mi je duznost okrenuti su prema Kostunici", rekao je Markovic. Na pitanje da li ce bivsi predsednik Jugoslavije biti uhapsen, Markovic je rekao da "ne zna zasto bi se hapsio Milosevic". On je rekao da u Srbiji "ne postoji nikakva tajna policija", te da i Javna i Drzavna bezbednost odgovaraju iskljucivo ministru unutrasnjih poslova. Markovic je kazao da je Milosevic imao "jednu jedinicu za licnu zastitu, koja je pripadala resoru Javne bezbednosti". Prema njegovim recima, predsednik drzave po prestanku funkcije "ima pravo na dozivotnu zastitu i jos neke beneficije, u smislu licnog sekretara i vozaca". "U svakom slucaju, ima pravo na fizicku zastitu", rekao je Markovic, odgovarajuci na pitanja o fizickoj zastiti Milosevica, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare