ODRZANA KOMEMORACIJA ZRTVAMA KOMUNIZMA U SUBOTICI

Petak, 03.11.2000.

14:32

Izvor: B92

Default images

Podeli:

ODRZANA KOMEMORACIJA ZRTVAMA KOMUNIZMA U SUBOTICI Predsednik Nemackog narodnog saveza iz Subotice Rudolf Vajs zatrazio je da krivci za pogubljenje vise stotina Nemaca na severu Vojvodine po okoncanju Drugog svetskog rata budu kaznjeni. "Trazimo da se krivci za ovaj besmislen zlocin imenuju i kazne. Na zalost, to nije ranije uradjeno i zlocin se poslednjih godina ponovio. Zbog toga, u ime nase buducnosti, trazimo da zlocinci budu kaznjeni", rekao je Vajs na komemoraciji u cetvrtak uvece posvecenoj zrtvama odmazde koju su 1944. i 1945. godine u Subotici sprovodile tadasnje komunisticke vlasti. Komunisticke vlasti nikada nisu priznale taj zlocin, a, po do sada prikupljenim podacima, u Subotici i okolini je krajem 1944. i pocetkom 1945. godine bez sudjenja pogubljeno 846 ljudi, prenosi Beta.

Predsednik Nemackog narodnog saveza iz Subotice Rudolf Vajs zatrazio je da krivci za pogubljenje vise stotina Nemaca na severu Vojvodine po okoncanju Drugog svetskog rata budu kaznjeni. "Trazimo da se krivci za ovaj besmislen zlocin imenuju i kazne. Na zalost, to nije ranije uradjeno i zlocin se poslednjih godina ponovio. Zbog toga, u ime nase buducnosti, trazimo da zlocinci budu kaznjeni", rekao je Vajs na komemoraciji u cetvrtak uvece posvecenoj zrtvama odmazde koju su 1944. i 1945. godine u Subotici sprovodile tadasnje komunisticke vlasti. Komunisticke vlasti nikada nisu priznale taj zlocin, a, po do sada prikupljenim podacima, u Subotici i okolini je krajem 1944. i pocetkom 1945. godine bez sudjenja pogubljeno 846 ljudi, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare