KOSTUNICA: PODRSKA TERITORIJALNOM INTEGRITETU SRJ

Ponedeljak, 29.01.2001.

00:08

Izvor: B92

Default images

Podeli:

KOSTUNICA: PODRSKA TERITORIJALNOM INTEGRITETU SRJ Na skupu balkanskih lidera na temu "Rekonstrukcija i stabilnost na Balkanu", odrzanom u nedelju u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, izrazeno je protivljenje novom prekrajanju granica na Balkanu, zakljuceno je da bi svako novo komadanje Balkana, kao dela Evrope, bilo izuzetno opasno i jos jednom je potvrdjena podrska teritorijalnom integritetu nase zemlje, istakao je jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica. To dokazuje da su demokratske vlasti u SR Jugoslaviji dobile podrsku da demokratskim sredstvima, dijalogom i otvorenoscu resavaju nagomilana pitanja, dodao je u izjavi za RTS predsednik Kostunica, koji je sa jos pet lidera balkanskih zemalja ucestvovao na sastanku u Davosu, prenosi Tanjug. Sve ono sto cine nove vlasti u Beogradu u odnosu na kosovsko pitanje, na situaciju na jugu Srbije i u razgovorima o redefinisanju odnosa u federaciji je naislo na podrsku u danasnjem razgovoru, rekao je jugoslovenski predsednik. Kostunica je izjavio da vlasti u Beogradu nameravaju da "uspostave dobre odnose sa svim svojim susedima, posebno sa Bosnom i Hercegovinom i Albanijom", i da otvore "demokratski dijalog" sa svima njima. "To je ponuda koju Jugoslavija i njeno rukovodstvo pruza regionu kako bi se prevazisle razlike, gledajuci iskreno u proslost ali i u buducnost", rekao je jugoslovenski predsednik. Albanski predsednik Redzep Mejdani ocenio da Jugoslavija treba da omoguci samoopredeljenje Kosovu i Crnoj Gori. On je takodje zatrazio utvrdjivanje tacnog datuma odrzavanja izbora na Kosovu, isticuci da su se tamosnji Albanci "zakleli da se nikada nece vratiti pod srpsku upravu". Mejdani je rekao da "ni Jugoslavija ni Srbija ne mogu biti istinski demokratske sve dok njihovi lideri insistiraju, posle perioda dezintegracije, da i dalje drze teritorije ciji stanovnici insistiraju na sprovodjenju svog prava na samoopredeljenje". "Uveren sam da buducnost Kosova, Crne Gore i same Srbije, kao i buducnost balkanskog regiona, ne moze da se zasniva na vestackim federativnim tvorevinama", koje su prepreke za punu demokratizaciju Jugoslavije, nego "na razvoju odrzivih politickih i demokratskih sistema", naveo je Mejdani. Albanski predsednik je te ocene izneo odgovarajuci na stavove koje je na skupu izrekao bugarski predsednik Petar Stojanov. Predsednik Stojanov je izneo uverenje da "ce nereseno pitanje Kosova biti kamen spoticanja na putu Jugoslavije ka demokratiji". On je istakao da se ne slaze sa ocekivanjima da ce odlaskom sa vlasti Slobodana Milosevica biti reseno pitanje nekooperativnosti kosmetskih Albanaca prema Beogradu. "Umesto da glasaju za Kostunicu, oni su bojkotovali decembarske izbore u Srbiji", zato sto "zele sopstvenu odvojenu drzavu", precizirao je bugarski predsednik, prenosi Tanjug.

Na skupu balkanskih lidera na temu "Rekonstrukcija i stabilnost na Balkanu", odrzanom u nedelju u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, izrazeno je protivljenje novom prekrajanju granica na Balkanu, zakljuceno je da bi svako novo komadanje Balkana, kao dela Evrope, bilo izuzetno opasno i jos jednom je potvrdjena podrska teritorijalnom integritetu nase zemlje, istakao je jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica. To dokazuje da su demokratske vlasti u SR Jugoslaviji dobile podrsku da demokratskim sredstvima, dijalogom i otvorenoscu resavaju nagomilana pitanja, dodao je u izjavi za RTS predsednik Kostunica, koji je sa jos pet lidera balkanskih zemalja ucestvovao na sastanku u Davosu, prenosi Tanjug. Sve ono sto cine nove vlasti u Beogradu u odnosu na kosovsko pitanje, na situaciju na jugu Srbije i u razgovorima o redefinisanju odnosa u federaciji je naislo na podrsku u danasnjem razgovoru, rekao je jugoslovenski predsednik.

Kostunica je izjavio da vlasti u Beogradu nameravaju da "uspostave dobre odnose sa svim svojim susedima, posebno sa Bosnom i Hercegovinom i Albanijom", i da otvore "demokratski dijalog" sa svima njima. "To je ponuda koju Jugoslavija i njeno rukovodstvo pruza regionu kako bi se prevazisle razlike, gledajuci iskreno u proslost ali i u buducnost", rekao je jugoslovenski predsednik.

Albanski predsednik Redzep Mejdani ocenio da Jugoslavija treba da omoguci samoopredeljenje Kosovu i Crnoj Gori. On je takodje zatrazio utvrdjivanje tacnog datuma odrzavanja izbora na Kosovu, isticuci da su se tamosnji Albanci "zakleli da se nikada nece vratiti pod srpsku upravu". Mejdani je rekao da "ni Jugoslavija ni Srbija ne mogu biti istinski demokratske sve dok njihovi lideri insistiraju, posle perioda dezintegracije, da i dalje drze teritorije ciji stanovnici insistiraju na sprovodjenju svog prava na samoopredeljenje". "Uveren sam da buducnost Kosova, Crne Gore i same Srbije, kao i buducnost balkanskog regiona, ne moze da se zasniva na vestackim federativnim tvorevinama", koje su prepreke za punu demokratizaciju Jugoslavije, nego "na razvoju odrzivih politickih i demokratskih sistema", naveo je Mejdani. Albanski predsednik je te ocene izneo odgovarajuci na stavove koje je na skupu izrekao bugarski predsednik Petar Stojanov. Predsednik Stojanov je izneo uverenje da "ce nereseno pitanje Kosova biti kamen spoticanja na putu Jugoslavije ka demokratiji". On je istakao da se ne slaze sa ocekivanjima da ce odlaskom sa vlasti Slobodana Milosevica biti reseno pitanje nekooperativnosti kosmetskih Albanaca prema Beogradu. "Umesto da glasaju za Kostunicu, oni su bojkotovali decembarske izbore u Srbiji", zato sto "zele sopstvenu odvojenu drzavu", precizirao je bugarski predsednik, prenosi Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare