KOSTUNICA RANIJE DOLAZI IZ DAVOSA ZBOG KRIZE NA JUGU SRBIJE

Ponedeljak, 29.01.2001.

17:49

Izvor: B92

Default images

Podeli:

KOSTUNICA RANIJE DOLAZI IZ DAVOSA ZBOG KRIZE NA JUGU SRBIJE Predsednik Jugoslavije, Vojislav Kostunica, prekinuo je ucesce na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu zbog situacije na jugu Srbije. U izjavi za Radio B92, Kostunica kaze da je zadovoljan ucescem na skupu. "Mozemo biti vise nego zadovoljni. Tesko je reci da li su kontakti sa zvanicnicima, poput generalnog sekretara Kofi Anana ili razgovori sa predstavnicima iz regiona vazniji od susreta i razgovora sa medijima. Mislim da su kontakti koje sam sa zapadnim medijima ovde imao veoma vazni, jer su omogucili su da se dobije potpunija predstava o onome sto se desava u nasoj zemlji. Silom prilika, okolnosti i zbivanja u Presevskoj dolini, novi napadi terorista i novi ranjeni pripadnici Vojske Jugoslavije, naterali su me da tu posetu skratim. Idem u Beograd, kako bih obavio potrebne konsultacije sa VJ, policijom, resorima unutrasnjih poslova i u Srbiji i u SRJ", rekao je Kostunica Radiju B92. Zbog ranijeg povratka u Jugoslaviju, predsednik Kostunica nece ucestvovati na skupu »Jugoslavija, sledeci koraci«. Vojislav Kostunica je izrazio zadovoljstvo ishodom razgovora koje je imao sa drzavnicima u Davosu, posebno isticuci konstruktivan dijalog sa generalnim sekretarom UN Kofijem Ananom i njegovim izaslanikom Karlom Biltom. Kostunica je istakao da je u tim razgovorima ponovio zahtev za suzavanje zone kopnene bezbednosti. Ima puno razloga za zabrinutost zbog situacije na ugu Srbije rekao je Kostunica i dodao: "Mislim da je situacija vrlo ozbiljna, ja cu pravo ici na razgovore sa predstavnicima i vojske i policije i savezne vlade. Ima puno razloga za zabrinutost, mislim da se situacija na jugu Srbije, pored pogorsanja, pored nasilja koje se siri, izaziva nasu zabrinutost zato sto zaista mislim da se radi o pokusaju da se napravi jedna zamka u koju bi nova vlast u SRJ i Srbiji koja dobija podsku medjunarodne zajednice bila uvucena u zamku i zabriuti smo zbog ranjenih, izgubljenih ljudskih zivota", prenosi B92. Odgovarajuci na pitanje da li je strpljenje koje vlasti pokazuju ograniceno ili ce se do karaja insistirati na diplomatskom resenju problema, Kostunica je istakao da promene u odnosu medjunarodne zejednice prema ovom problemu nas ne zadovoljavaju i istakao: "Kao sto znate, ima veci broj uhapsenih terorista nego sto je to bio ikad slucaj do sada, mozda se neke od ovih teroristickih akcija i reagovanje na to, ali u svakom slucaju mi cemo nastaviti sa ovom vrstom aktivnosti pokusavajuci da rezultat u smislu konkretnih mera koje bi dosle sa druge strane, u tom pogledu su ovi razgovori sa Kofi Ananom i Karlom Biltom opasniji od bilo cega drugog, bude da SRJ ne bude uvucena u zamku, u provokaciju".

Predsednik Jugoslavije, Vojislav Kostunica, prekinuo je ucesce na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu zbog situacije na jugu Srbije. U izjavi za Radio B92, Kostunica kaze da je zadovoljan ucescem na skupu. "Mozemo biti vise nego zadovoljni. Tesko je reci da li su kontakti sa zvanicnicima, poput generalnog sekretara Kofi Anana ili razgovori sa predstavnicima iz regiona vazniji od susreta i razgovora sa medijima. Mislim da su kontakti koje sam sa zapadnim medijima ovde imao veoma vazni, jer su omogucili su da se dobije potpunija predstava o onome sto se desava u nasoj zemlji. Silom prilika, okolnosti i zbivanja u Presevskoj dolini, novi napadi terorista i novi ranjeni pripadnici Vojske Jugoslavije, naterali su me da tu posetu skratim. Idem u Beograd, kako bih obavio potrebne konsultacije sa VJ, policijom, resorima unutrasnjih poslova i u Srbiji i u SRJ", rekao je Kostunica Radiju B92. Zbog ranijeg povratka u Jugoslaviju, predsednik Kostunica nece ucestvovati na skupu »Jugoslavija, sledeci koraci«.

Vojislav Kostunica je izrazio zadovoljstvo ishodom razgovora koje je imao sa drzavnicima u Davosu, posebno isticuci konstruktivan dijalog sa generalnim sekretarom UN Kofijem Ananom i njegovim izaslanikom Karlom Biltom. Kostunica je istakao da je u tim razgovorima ponovio zahtev za suzavanje zone kopnene bezbednosti. Ima puno razloga za zabrinutost zbog situacije na ugu Srbije rekao je Kostunica i dodao: "Mislim da je situacija vrlo ozbiljna, ja cu pravo ici na razgovore sa predstavnicima i vojske i policije i savezne vlade. Ima puno razloga za zabrinutost, mislim da se situacija na jugu Srbije, pored pogorsanja, pored nasilja koje se siri, izaziva nasu zabrinutost zato sto zaista mislim da se radi o pokusaju da se napravi jedna zamka u koju bi nova vlast u SRJ i Srbiji koja dobija podsku medjunarodne zajednice bila uvucena u zamku i zabriuti smo zbog ranjenih, izgubljenih ljudskih zivota", prenosi B92.

Odgovarajuci na pitanje da li je strpljenje koje vlasti pokazuju ograniceno ili ce se do karaja insistirati na diplomatskom resenju problema, Kostunica je istakao da promene u odnosu medjunarodne zejednice prema ovom problemu nas ne zadovoljavaju i istakao: "Kao sto znate, ima veci broj uhapsenih terorista nego sto je to bio ikad slucaj do sada, mozda se neke od ovih teroristickih akcija i reagovanje na to, ali u svakom slucaju mi cemo nastaviti sa ovom vrstom aktivnosti pokusavajuci da rezultat u smislu konkretnih mera koje bi dosle sa druge strane, u tom pogledu su ovi razgovori sa Kofi Ananom i Karlom Biltom opasniji od bilo cega drugog, bude da SRJ ne bude uvucena u zamku, u provokaciju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare