"Pčelica" i "Super žena" poklanjaju dve knjige

Poklanjamo dve knjige "Amelija Erhart – neustrašiva avijatičarka", autora Bojana Hodžića Kosorića. Nagradu će osvojiti najbrži. Potrebno je da pošaljete ime, prezime, adresu i broj telefona na mejl superzena@b92.net.

Ponedeljak, 17.09.2018.

11:46

Izvor: B92

Foto: Promo

Podeli:

Samo što se pojavila, edicija knjiga Naklon ženama u izdanju Pčelice zainteresovala je i mlade i nešto starije čitaoce, koji su u izboru tema i ličnosti videli ne samo isprazni feminizam, nego istinsko odavanje počasti ženama koje su rame uz rame, a nekad i više i bolje, parirale muškarcima. Amelija Erhart je ličnost kojoj opravdano pripada mesto u ovoj ediciji.

Rođena pred kraj 19. veka u američkom gradiću, koji nije pružao prevelike mogućnosti, Amelija Erhart je još kao mala pokazivala više interesovanja za takozvani svet dečaka i muškaraca nego za igranje lutkicama, šminkom i kuhinjom.

Kad devojčica imala je kratku kosu, nosila pantalone, a ne suknje i haljine, a omiljena zabava joj je bilo ubijanje štetočina u ambaru uz očeve instrukcije i nadzor. Međutim, prvi susret sa avionom baciće u senku sva njena prethodna interesovanja i postati njena jedina preokupacija. Amelija Erhart će postati pilot u vreme kada je bilo malo muških pilota. I ne samo to – ona će postati prva žena koja je preletela Atlantik i prva žena koja je krenula na put oko sveta avionom.

Nažalost u svom poslednjem poduhvatu Amelija Erhart nije uspela. Čak je i njena smrt ostala misterija – avion se na ovom rizičnom putovanju izgubio, a njeno telo nikada nije pronađeno. Knjiga Izdavačke kuće Pčelica Amelija Erhart – neustrašiva avijatičarka, autora Bojana Hodžića Kosorića i ilustratora Igora Krstića predstavlja ilustrovanu biografsku knjigu koja u centar pažnje stavlja Ameliju kao avijatičarku, ali podseća i da je ta htrabra žena bila i medicinska sestra, edukator i borac za ženska prava.

Požurite i obezbedite sebi ovo uzbudljivo delo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare