Aplikacija za sprečavanje začeća "zakazala": Čak 37 žena prijavilo neželjenu trudnoću

Kontraceptivna aplikacija pod nazivom Natural Cycles je sertifikovana od strane Evropske unije kao sredstvo za kontrolu rađanja.

Utorak, 16.01.2018.

14:52

Izvor: B92

Aplikacija za sprečavanje začeća
Foto: Thinkstock

Podeli:

Tim koji je razvio ovu aplikaciju susreo se sa optužbama za izazivanje 37 neželjenih trunoća, piše švedska publikacija "SVT".

Södersjukhuset bolnica u Stokholmu je prijavila aplikaciju švedskom regulatorskom telu MPA (Medical Product Agency), nakon što je 37 žena posetilo bolnicu zbog abortusa, a zatrudnelo dok je koristilo aplikaciju.

Kako je navedeno u opisu, aplikacija koristi algoritme i određene mere, poput temperature, da odredi period kada žena može biti plodna. To je popularna alternativa hormonskim kontraceptivima, poput pilule, zato što ne izaziva neželjene efekte.

U saopštenju, Natural Cycle je istakao da nisu dobili nikakvu informaciju iz stokhlomske bolnice, ali su svakako u kontaktu sa MPA zbog svakog individualnog slučaja. Kompanija je takođe pokrenula unutrašnju istragu sa svojim kliničkim odeljenjem.

"Ne postoji kontracepcija koja je 100 odsto efektna i neželjena trudnoća je nesrećni rizik sa svakom kontracepcijom. Naural Cycle ima 'pearl indeks' 7, što znači daje 93 odsto efektna I pouzdana u sprečavanju začeća, ako se pridržavate pravila korišćenja", kazali su iz ove firme.

Na prvi pogled, brojevi spomenuti u medijima nisu iznenađujući s obzirom na popularnost aplkacije. Kako je poznato, nju koristi oko 700.000 ljudi u svetu.

Aplikacije je dizajnirana za korisnike starije od 18 godina, a iz kompanije savetuju mlađe ljude da razmisle o drugim kontraceptivnim metodama.

Da li ste vi nekada koristili aplikaciju za sprečavanje trudnoće i kakva su vaša iskustva?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare