Veze i odnosi

Ljubavna priča Josipe Lisac i Karla Metikoša: "Putovali smo po svetu, kupali se u šampanjcu"

Josipa Lisac svoju ljubav, prijatelja i mentora Karla Metikoša upoznala je 1971. godine u Petrinji. Zajedno su živeli 20 godina, a kako kaže, ne seća se nijedne njihove svađe.

Petak, 15.10.2021.

14:54

Izvor: 24sata.hr, super zena

Default images

Podeli:

"Karlo mi je ostavio veliku zaostavštinu, baštinu koju ja sad prosleđujem, živim, držim i ne dam", rekla nam je Josipa.

Osim što su radili na našim prostorima, zajedno su putovali svetom, a živeli su i u SAD i SSSR. Kako kaže, život u te dve zemlje ne može se uporediti. Ameriku je opisala kao brzu i život kao vrlo buran, za nju je Rusija romantična. Međutim, nije sve u Rusiji za Josipu Lisac u početku bilo bajno. Kad je došla tamo, nisu je prihvatili.

Bila sam drugačija, možda preopasna za njih. Htela sam da napustim Rusiju, odustanem, ali Karlo je sve sredio, priča nam Josipa.

Nagovorio ju je da ostane i rekao je da će ići nakon što otpeva "Kaljinku" i još pokoju rusku pesmu. Njen život u Rusiji bio je luksuzan, pa je osim kupanja u šampanjcu dok nije bilo vode, uživala u kavijaru i svim delikatesima.

"Kupovali smo najbolji kavijar – belugu. Jela sam tamo najfiniji sladoled na svetu, pili smo šampanjac. Kad sam rekla da sam se kupala u šampanjcu, to je bilo WOW, dekadencija, ali iz česme je kapala prljava voda", prisetila se Josipa Lisac.

Život u SAD bio je nešto drugačiji od života u Rusiji. Krajem osamdesetih je, kao već vrlo poznata pevačica u Jugoslaviji, otišla da osvoji Sjedinjene Američke Države i tamo dobila unosne ugovore.

"Amerika je pak nešto sasvim drugačije od Sovjetskog saveza – Amerika je brza, tamo zgrabiš talent i odmah radiš s tim talentom. Njujork mi je najlepši – on je lud, buran. U LA sam napravila album s američkim muzičarima", ispričala nam je.

Ali njena karijera počela je i puno pre Karla. Talenat je bio vidljiv već u prvom razredu osnovne školu pa su joj učitelji savetovali da studira muziku. Prvi je put stala na pozornicu sa samo deset godina, kad je postala članica Dečjeg hora Radio-televizije Zagreb, a taj hor je 1961. godine poneo titulu najboljeg dečjeg zbora u Francuskoj.

"To je bio disciplina i rad, a bila sam i u grupi odabranih. Ponosna sam na taj period, išli smo svuda po svetu, snimali ploču, bili na otvorenju Dubrovačkih letnih igara", prisetila se Josipa Lisac.

Kako kaže, tu je i započela njena karijera, iako za to nije bila plaćena. Dodaje kako ne žali što je tako provela detinjstvo, bez obzira na brojne obaveze koje su dolazile s takvim radom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.