Veze i odnosi

Iznenadićete se rezultatom istraživanja – naučnici otkrili razlog zbog čega vas partner nervira

Kada smo pod stresom fokusiramo se na negativne osobine partnera pre nego na pozitivne.

Nedelja, 02.10.2022.

08:13

Izvor: B92

Iznenadićete se rezultatom istraživanja – naučnici otkrili razlog zbog čega vas partner nervira
Foto: WeAre/shutterstock

Podeli:

Upravo je to zaključak istraživanja objavljenog u magazinu Social Psychological and Personality Science. Prošle su studije pokazale kako "životni" stres može uticati na odnos s parternom ali na naše ponašanje. Ova ističe kako stresan život može uticati na to kako će partneri komunicirati i gledati jedan na drugog. Ali ova studija ističe jednu drugu stvar; stres može da utičati i na to što prvo primetimo, poput toga da vas partner nervira, da krititikuje i da nema strpljenja.

"Otkrili smo da osobe koje stalno doživljavaju puno stresa izvan odnosa, poput problema na poslu, pre će primietiti negativne stvari na partneru", navodi doktorka Lisa Nef.

Nef i kolege su pratili u studiju 79 heteroseksualnih partnera koji su tek venčani, ispunili su upitnik svake večeri 10 dana gde su beležili svoja ponašanja i partnerova. Pre studije su se izjasnili i o količini stresa u životu.

Saznali su da oni koji su nedavno prolazili kroz stresno razdoblje jesu i posebno svesni svakodnevnih promena kod partnera u vidu negativnih ponašanja, a oni smatraju kako njihov partner unosi u odnos negativnost tokom tih 10 dana, ako se rezultati uporede s ispitanicima koji nisu pod stresom.

Novi parovi će se pre fokusirati na pozitivna ponašanja nego negativna kod partnera, ali to traje dok traje i faza "medenog meseca".

Čini se da jedan stresan dan nije uticao na to da se partner usmeri na negativne osobine kod partnera, otkriva istraživanje. Radi se o nakupljenom stresu koji će često uticati na promenu smera pažnje.

Za mnoge ljude su prošle godine bile jako teške a stres vezan za pandemiju i dalje je prisutan. Ako se partneri koji su pod stresom fokusiraju na negativne strane partnera, to će sigurno uticati na odnos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.