Zdravlje žene

Pobedite životne izazove uz pomoć joge: Ovih 5 vežbi svakoga dana držaće vaš duh i telo u balansu

Efekti praktikovanja joge sve više su dostupni javnosti, a zahvalna je jer je možete izvoditi u kućnim uslovima.

Utorak, 14.04.2020.

15:24

Izvor: B92

Pobedite životne izazove uz pomoć joge: Ovih 5 vežbi svakoga dana držaće vaš duh i telo u balansu
Foto: Joga savez Srbije

Podeli:

U trenucima izolacije jedan od načina da sačuvate svoje telo i duh, odnosno da ostanete u kondiciji, pored uobičajenog vežbanja je i joga. Joga omogućava harmonizaciju telesnih i psihičkih funkcija. Normalizuje aktivnost endokrinih žlezda i normalizuje rad kardiovaskularnog sistema, kaže Vera Milićević iz Joga saveza Srbije. Osim toga, posle trećeg meseca praktikovanja joga vežbi primetna je lakoća u amortizaciji stresa i prevazilaženju simptoma blage anksioznosti, a to je veoma bitno za sve nas u sadašnjem trenutku. Istraživanja pokazuju da se kod učenika i studenata koji praktikuju jogu povećava sabranost i postojanost u učenju, što je danas malo teže održati jer deca i studenti sada uče isključivo od kuće.

"Odavno je poznato da joga pomaže u normalizaciji telesne težine, u prevazilaženju menadžerskog stresa, uspostavljanju psihičke ravnoteže. Mnogi polaznici se hvale da im je joga pomogla u prevazilaženju alergijskih reakcija, u prevazilaženju teškoća sa disanjem, u prevazilaženju problema sa spavanjem, da im je joga poboljšala dnevnu efikasnost na svim poljima života", ističe Milićević.

Mnogi praktičari, kao najvažniju, izdvajaju veštinu brzog energetskog obnavljanja koja može da se primeni bilo kad i bilo gde u toku dana.

Imamo sve uslove za časove joge, čak i u izolaciji

Časovi joge su posebni upravo zbog toga što su, kako tvrdi naša sagovornica, prilagođeni i početnicima i dugogodišnjim praktičarima, tako što se vežbe izvode do granice koje naše telo u ovom trenutku dozvoljava i postepeno, uz stalno vežbanje, ta granica se povećava.

Osnovno načelo joge: "Vežbe izvoditi u granicama prijatnosti", omogućava svim zaintresovanima da se nenaporno i postepeno obnove i osposobe za životne izazove u svakodnevici, a danas ih ima dosta.

"Vežbanje joge ne zahteva posebne uslove ili sprave. Potrebno je da imate prostirku na kojoj ćete vežbati, udobnu odeću za vežbanje i čist, provetren prostor i kontakt sa školovanim instruktorom joge, koji poseduje licencu (dozvolu za rad). S obzirom na okolnosti, mnogi naši instruktori su ponudili besplatne onlajn časove našim sugrađanima."

Na sajtu Joga saveza Srbije www.yogasavezsrbije.com/gde-vezbati-jogu/ možete pronaći spisak sertifikovanih instruktora, sa licencom i javiti im se, kako biste se uključili na njihove onlajn časove joge.

Takođe, ne postoji ograničenje u starosnoj dobi, jogu mogu da vežbaju sve zdrave osobe od sedam do 107 godina. Uz preporuku i nadzor lekara, jogu mogu da praktikujui i osobe sa blažim oblicima depresije.

Pet vežbi za svakoga, a posebno za najstariju populaciju

Puna delotvornost praktikovanja joge ostvariće se tek praktikovanjem čitavog serijala joga asana, tehnika disanja i relaksacije, a ne samo izvođenjem određenih položaja pojedinačno. Ipak, iz Joga saveza Srbije su izdvojili nekoliko vežbi i preporuka koje se mogu praktikovati bilo kada u toku dana i koje su blagotvorne za sve, ali posebno za starije sugrađane.

Lezite leđima na prostirku.

1. Vežba istezanja

U ležećem položaju, ispružite noge i potpuno opustite telo. Udišući, ruke širite na stranu i gore, prepletite prste i naglasite kažiprste. Izdišući lagano vraćajte ruke do tela, šireći ih što više na stranu i nazad. Ponoviti 3 puta.

Foto: Joga savez Srbije

2. Balansiranje i centriranje

Savijte noge u kolenima. Dlanovima blago (bez privlačenja) pridržavajte kolena. Kičmeni stub celom dužinom treba da bude na podu. Udahnite u centralnom položaju, pa izdišući, kolena usmerite u jednu, a glavu u suprotnu stranu. Udišući se vratite u centar (početni položaj). Nadlaktice su oslonac dok se telo prebacuje sa jedne na drugu stranu. Pokrete izvodite vrlo lagano, trudeći se da uskladite disanje i kretenje tela. Osetite masiranje leđa i kičmenog stuba. Balansiranje ponovite 5 puta (jedan ciklus obuhvata prebacivanje tela na desnu, pa na levu stranu).

Nakon toga uradite energetsko centriranje - dlanovima blago privlačite kolena ka telu i puštajte da se spontano vrate. Ljuljuškajte se, kao u čamcu koji se talasa na morskoj pučini. Doživite opuštenost i lakoću. Na kraju uradite još dva istezanja prema instrukcijama datim u tački 1.

Foto: Joga savez Srbije

3. Stomačno disanje

Sedite na prostirku i savijte noge u kolenima, a stopala smestite ispred središnjeg dela tela. Položite dlanove na stomak - u predelu pupka. Prsti su okrenuti jedni naspram drugih. Osetite kontakt dlanova i stomaka. Ovo je priprema za stomačno disanje. Prirodno udahnite i izdahnite. Zatim izdahnite sav vazduh. Stomak se uvlači prema kičmenom stubu, a vrhovi prstiju dodiruju. Udišući, stomak se širi - kao balon, a vrhovi prstiju odmiču. Izdihnite dva puta duže od udaha. Ponoviti 3 puta. Sve radite u granicama prijatnosti.

Foto: Joga savez Srbije

4. Grudno disanje

Obuhvatite dlanovima grudni koš. Prsti se dodiruju. Udišući, pluća se ispunjavaju vazduhom, grudni koš širi, a prsti razmiču. Izdišući, grudni koš se skuplja, prsti sastavljaju. Izdahnite dva puta duže od udaha. Ponovite 3 puta. Sve radite u granicama prijatnosti.

Foto: Joga savez Srbije

5. Klaivikularno disanje

Stavite prste na ključne kosti. Udišući osetite kako se ključne kosti podižu, a izdišući spuštaju. Izdahnite dva puta duže od udaha. Ponovite 3 puta.

Foto: Joga savez Srbije

6. Potpuno trodelno joga disanje

Sve tri etape disanja treba da povežete u jednu celinu, što čini potpuno trodelno joga disanje. Pokreti ruku prate sve tri etape disanja. Smestiti desnu nadlanicu u levi dlan, ispred pupka. Udišući širi se stomak, ruke ispružamo pravo napred. Kad nastavite dalje da udišete širi se grudni koš - širite ruke u stranu. Udišite i dalje - podižu se ključne kosti - podignite ruke iznad glave, prepletite prste. Zadržavajući dah protegnite se nagore. Izdišući spuštajte ruke što više u stranu, nazad i dole. Izdahnite dva puta duže od udaha. Ponovite 3 puta.

S. Vasić

Foto: Joga savez Srbije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.