Apstinirate od seksa? 5 problema koji mogu da se jave zbog toga

Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose, vaginalni zidovi se opuštaju, a ako se ponovo odluče na odnose, to može da bude veoma bolno.

Zdravlje žene | 24sata.hr |, Super žena |
Podeli
Foto: Depositphotos/monkeybusiness
Foto: Depositphotos/monkeybusiness

1. Gubitak libida

Kod seksualnog nagona važi pravilo "koristi ga ili ga izgubi".

“Ljudi koji se suzdržavaju od seksa s vremenom se počinju da se osećaju tromo, a želja za seksom polako nestaje. Neki od mojih klijenata to stanje opisuju starom poslovicom 'daleko od očiju, daleko od srca", objašnjava dr Sari Kuper, seksualna terapeutkinja.

2. Vaginalni zidovi se opuštaju

Ovaj problem se uglavnom odnosi na žene koje ulaze u menopauzu.

“Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose, vaginalni zidovi se opuštaju, a ako se ponovo odluče na seksualne odnose, to može biti jako bolno”, napominje dr Kuper.

3. Smanjena vaginalna lubrikacija

Još jedna nuspojava, koja se prvenstveno odnosi na starije žene, jeste problem lubrikacije vagine nakon apstinencije. Uz lubrikaciju pojavljuje se i problem stanjivanje zidova vagine, a oba su posledica nedostatka hormona estrogena.

“Mlade žene koje imaju 20 ili 30 godina imaće puno estrogena koji će osigurati da ta tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana za vreme apstinencije. Kod žena od, na primer 60 godina, jednom kad estrogen nestane, ne vraća se”, izjavila je dr Loren Strečer.

Foto: Depositphotos/ramerocrist.gmail.com
Foto: Depositphotos/ramerocrist.gmail.com

4. Pojačani bolovi tokom menstruacije

U nedostatku seksualnih odnosa kod žena se pogoršavaju menstrualni bolovi. Suprotno uobičajenom mišljenju, seksualni odnos za vreme menstruacije može da ublaži menstrualne grčeve.

“Materica je mišić, a mnoge žene za vreme orgazma zapravo doživljavaju kontrakcije materice, što uzrokuje brže izbacivanje krvi. Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše izlazi iz tela. Takođe, može doći do povećanja nivoa endorfina, što isto pomaže kod menstrualnih grčeva”, objašnjava dr Robert Šnajder.

5. Manji rizik od polnih bolesti

Ne samo da ćete samo smanjiti rizik od dobijanja polne bolesti, već i od infekcija urinarnog trakta.

“Seksualni odnos je krivac za povećanje rizika od infekcije urinarnog trakta”, objasnila je dr Strečer.

Većina urinarnih infekcija se pojavljuje u roku od 24 sata nakon polnog odnosa, a Američki magazin porodičnih lekara je otkrio da je "učestalost seksualnih odnosa najbolji pokazatelj koje osobe će imati učestale upale urinarnog trakta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 6 sledeca idi na stranu