Kako ceđenje bubuljica može da vam zakomplikuje život

Nekim je ljudima teško da ne diraju bubuljice, pa ih istiskivanje čim se pojave i ne dopuštaju da se koža sama regeneriše.

Zdravlje žene | Vecernji |
Podeli
Foto: Dragana Gordic/shutterstock
Foto: Dragana Gordic/shutterstock

Postoji nekoliko razloga zašto ne bi trebalo da cedite buduljice, a iako zvuči bezazleno, ta loša navika ima ozbiljnije i dugotrajnije posledice.

Dermatolog Kristina Li Čung je za Mind Body Green objasnila zašto nikako ne bi trebalo da ih cedimo.

Stvaranje ožiljaka

Dermatolog Kristina Li Čung kaže da, čak i ako bubuljica izgleda spreman za istiskivanje, time pucamo kožu i ostavljamo na njoj trag. Naglašava i da će gotovo sigurno ostati crvena ili braon diskoloracija, koja se obično naziva post-upalna hiperpigmentacija. Ti tragovi mogu da potraju čak nekoliko meseci ili godina, zavisno od tipa i tona kože, ali i od proizvoda koji se koriste za njegu.

Trauma kože

Reakcija na istiskivanje je bubrenje kože, a možete i pogoršati traumu kože na tom području, što povećava šanse za stvaranje ožiljaka. Isto je i kada stisnete pa nastane krastica koju onda ne možete da prestanete da dirate. Ta je krasta važan deo regeneracije kože i prekid tog procesa je najgore što možete da učinite.

Infekcija

Ako kožu dirate s prljavim rukama ili nakon istiskanja na njega stavljate šminku bez dubinskog čišćenja područja, rizikujete nastanak infekcije. Dermatolog ističe da, infekcija nije tako česta, ali uvek može da se dogodi, a tada će se pojaviti i mali ožiljci.

Duže vreme za regeneraciju

Kristina je objasnila i da istiskivanjem bubuljica nećete postići da on brže nestane, već sasvim suprotno. A osim što se neće samo tako maknuti s kože, istiskivanjem ćete dobiti i popucalu kožu koja malo krvari, što će naravno produžiti proces zaceljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 5 sledeca idi na stranu