Opasne posledice koronavirusa: "Nekim pacijentima smo radili amputacije"

Kapaciteti kovid-bolnice u Batajnici prilično su popunjeni. Zapaža se porast broja prijema poslednjih nedelju dana. Svakodnevno se hospitalizuje između 30 i 50 pacijenata. Radi se o pacijentima sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom, a neretko se bolest završi i amputacijom nekog ekstremiteta, kaže za B92.net doktorka Tatjana Adžić Vukičević, direktorka kovid-bolnice u Batajnici.

Petak, 19.02.2021.

12:39

Izvor: B92

Opasne posledice koronavirusa:
Foto: shutterstock/santypan

Podeli:

Amputacije ruku i nogu urađene su kod desetak pacijenata u ovoj bolnici.

"Amputacija je bila jedina opcija da pacijent preživi, jer nije postojao dotok krvi u ruke ili noge, zbog čega je nastupala gangrena, odnosno izumiranje tkiva. Kod jednog pacijenta koji je bio na mehaničkoj ventilaciji imali smo obostranu trombozu ilijačnih arterija, koja je zahtevala visoku amputaciju obe noge. Takve intervencije morale su hitno biti urađene, jer bi u suprotnom nastupila sepsa i smrtni ishod", otkriva doktorka Adžić Vukičević.

Do ovakvog ishoda i sve težih kliničkih slika dovodi razvijanje akutne tromboze, bilo venskog, bilo arterijskog sistema. Akutni koronarni sindrom (AKS) predstavlja događaj koji nastaje, kako kaže naša sagovornica, zbog opstrukcije koronarnih arterija trombom. Najpoznatija dva oblika AKS jesu angina pektoris i infarkt srca.

"Imali smo zapažen broj bolesnika sa akutnim trombozama. Poznato je da virus Sars-CoV-2 ima veliki trombogeni potencijal. Kod jednog broja naših pacijenata zabeležili smo infarkt srca, a kod drugih trombozu krvnih sudova u plućima, odnosno nastanak plućne embolije, potom tromboze ruku, nogu, creva. Imali smo i nekoliko slučajeva masivnih krvarenja iz creva, a bez prethodnog postojanja neke druge bolesti, najpre ulkusne bolesti", dodaje doktorka Adžić Vukičević.

Prema njenim rečima, osim ovakvih komplikacija, imali su i pojave hematoma sa nastankom sekundarnih infekcija, nastanak pneumomedijastinuma, odnosno prodora vazduha u središte gruđnog koša kao rezultat neke vrste barotraume u plućima, neobjašnjivog nastanka, bez povrede jednjaka ili dušnika.

Foto: Depositphotos/minervastock

"Sve ovo ukazuje da se borimo sa jednim opasnim, naučno neistraženim virusom, koji ima veoma ozbiljne posledice po zdravlje ljudi i koji je potpuno nepredvidljivog toka. Zbog toga apelujem na srpsku javnost da se vakciniše, da se prudržava svih protivepidemijskih mera, da izbegavamo velike skupove, gužve, žurke, zimovanja, a sve u cilju slabljenja virusa i vraćanja svih nas u normalne životne tokove", poručila je naša sagovornica.

Direktorka bolnice strahuje od povećanja broja obolelih nakon produženog vikenda i narednih dana očekuje rast broja obolelih.

Trenutno se na bolničkom lečenju u novoj kovid-bolnici nalazi 410 pacijenata, dostupni kapaciteti su 520 osoba. Ukoliko epidemiološka situacija bude nalagala, biće pušteno u rad još 400 kreveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.