Nemci smislili novi test na koronu; "Ukus je odvratan"

Testovi u obliku lizalica se u nemačkoj savezoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija masovno primenjuju u školama već mesec dana. Evo kako to izgleda u jednoj osnovnoj školi u Kelnu.

Petak, 11.06.2021.

12:29

Izvor: B92

Nemci smislili novi test na koronu;
Foto:EPA/SASCHA STEINBACH

Podeli:

Melodija koja traje samo 30 sekundi, počinje da se pušta onda kada deca treba da upotrebe lizalicu koja je test na koronavirus.

Zapravo, lizalicu predstavljaju pamučni štapići, posebno napravljeni i oni se kasnije odmah šalju u laboratoriju.

Lizalice se testiraju u laboratoriji tako što se koristi proces udruživanja, što znači da se svi štapići u razredu ocenjuju zajedno u jednom testu, ovaj način testiranja je vrlo skup, jer država po analizi plaća 50 evra, a takođe se doplaćuju i troškovi materijala i logistike.

Laboratorija daje rezultate jutro nakon dana testiranja, a to je dovoljno rano da se prekine potencijalni lanac infekcije. Genetski materijal ovog virusa množi se trideset biliona puta, kako navode laboranti tako prepoznaju aktivnosti virusa ako je ona niža i to obuhvata čak i slučaj ako je neko veoma zarazan i mogućnost da je virus već proširio svojoj najbližoj okolini.

Korona je za njih prava blagodet: Testovi kao na traci, milijarde samo stižu

Komentari dece na ove testove su različiti, neki tvrde da je praktičnije u odnosu na guranje štapića u nos, drugi smatraju da im ova vrsta testa uliva neku sigurnost, dok određena deca imaju primedbe i na ukus.

"Ukus je odvratan, mislim na lizalice, ali ukus je i dalje odvratan", rekao je jedan dečak.

Iako je broj zaraženih u opadanju, u Nemačkoj će se ovi testovi koristiti najmanje do letnjeg raspusta, prenosi DW.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare