Posle naredbe da nose hidžab, Avganistanke masovno objavljuju slike u nošnjama FOTO

Nezadovoljne naredbom da nose hidžab, Avganistanke su se pobunile i objavljuju fotografije u kojima su u haljinama.

Životne priče |
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Novi zahtev talibana podrazumeva uredbu o segregaciji u učionicama, odnosno o podeli učenika po polu, a učenice, profesorke i ostale zaposlene žene moraju da nose hidžabe shodno šerijatskom zakonu, navodi CNN.

Nedavno su se pojavile slike studenkinja koje su obučene u crno od glave do pete i mašu talibanskom zastavom na državnom univerzitetu u Kabulu.

Ostale Avganistanke su na ovu fotografiju odgovorile tako što su objavljivale fotografije u narodnim nošnjama i šarenim haljinama, što predstavlja kontrast crnim hidžabima koji su obavezni posle dolaska talibana.

"Nijedna žena se nije ovako oblačila u istoriji Avganistana. Ovo je veoma strano i nepoznato kulturi Avganistana. Ja sam objavila svoju fotografiju u tradicionalnoj haljini da bih informisala, edukovala i odgovorila na dezinformacije koje su talibanska propaganda", napisala je doktorka Bahar Jalali, koja je i pokrenula akciju na Tviteru sa slikanjem u narodnim haljinama.

"Iz protesta protiv talibanskih pravila oblačenja, ponosno objavljujem ove fotografije tadicionalne avganistanske nošnje."

"Ponosno nosimo našu tradicionalnu, šarenu avganistansku odeću jakih boja", ističu.

"Ovo je avganistanska kultura i ovako se avganistanske žene oblače", "Ovo je naša tradicionalna nošnja. Volimo mnogo boja. I naša zastava ima mnogo boja", "Hidžab je postojao i ranije, pre pada Kabula. Ali to bi bila porodična odluka, ne državna", poručuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 6 sledeca idi na stranu