Životne priče

Baka po godinama, tinejdžerka po duhu: "Šašava glumica" slavi rođendan

Rođena je kao Dajana Hol 5. januara 1946. u Los Anđelesu, kao najstarije dete domaćice i talentovane amaterske fotografkinje Doroti Din Kiton i inženjera i trgovca nekretninama Džona Njutona Džeka Hola, a brat Rendi i sestre Robin i Dori su je zvale oduvek – Eni.

Sreda, 05.01.2022.

10:52

Izvor: B92

Baka po godinama, tinejdžerka po duhu:
Foto: Profimedia

Podeli:

"Moj je brat pisao pesme, Robin je lepo pevala, Dori je bila vrlo bistra, a ja sam samo bila smešna. Najčešće su za mene govorili da sam slatka devojčica, što me jako uzrujavalo. Nisam htela da budem slatka, nego predivna i glamurozna kao Odri Hepbern na naslovnici Voga. Ali imala sam preretku kosu, bila sam visoka i štrkljava, kvrgu na nosu pokušavala sam ispraviti spavajući s povezom preko lica, vežbala sam osmeh pred ogledalom i držala oči širom otvorene nadajući se da će tako postati veće – otkrila je glumica koja je prvi zvezdani trenutak doživela u srednjoj školi, kada je otpevala pesmu "Mata Hari" u mjuziklu "Little Mary Sunshine". Tada je, priznaje, prvi put videla oca da se sa suzama u očima od ponosa i govori "to je moja ćerka", pričala je svojevremeno.

Odmalena htela da postane poznata. Uživala je kad je imala publiku, pa je u školi pevala u horu, bila je članica debatnog kluba, urednica školskih novina, navijačica fudbalskog tima.

Dajana Кiton je počela da studira glumu u Neighborhood Playhouseu u Njujorku, a godine 1968. je postala zamena u produkciji originalnog brodvejskog mjuzikla "Кosa". Prijavila se za ulogu u produkciji "Zasviraj ponovno, Sem", režisera Vudija Alena, pošto zamalo nije odbijena jer je bila previsoka 174 cm!

Nakon što je nominovana za nagradu Toni u "Zasviraj ponovno, Sem", Dajana Кiton je ostvarila filmski debi u filmu "Ljubavnici i drugi stranci". Nastavila je sa gostujućim ulogama u televizijskim serijama Love, American Style i Night Gallery. Slavu je stekla ulogom Кej Adams, devojke Majkla Кorleonea (kojeg je glumio Al Paćino) u filmu "Кum" režisera Fransisa Forda Кopole. Кopola je naglasio da je Кiton prvi put video u filmu "Ljubavnici i drugi stranci" i da ju je angažovao zbog njene ekscentrične reputacije koju je hteo da unese u ulogu:

"Za mene su sva tri dela "Kuma" važna samo zbog Ala. Dve stvari nikada neću zaboraviti: periku tešku pet kilograma koju sam morala da nosim kao Kej i prvi susret s Alom u baru "O’Neals" pored Linkoln Centra. Prvo što sam na njemu uočila bio je njegov nos, velik kao krastavac, a drugo su bili njegovi energični pokreti. U to su vreme za njega govorili da je buduća velika zvezda na Brodveju. Za mene je bio i ostao jedan od najzabavnijih muškaraca koje sam ikada upoznala. I jedan od najljepših. Voren Biti je bio prekrasan, ali Al ima lice za koje vredi ubiti", prisetila se svoje opčinjenosti Paćinom, koji u trilogiji "Kum" glumi njenog muža.

Dajana Кiton je tvrdila da je u to vreme bila nazivana "šašavom glumicom filmske industrije".

Godine 1977. nastupila je sa Alenom u romantičnoj komediji Eni Hol, u kojoj je igrala jednu od svojih najslavnijih uloga. Eni Hol je napisao i režirao Alen, njen ljubavnik u to vreme, a za film se veruje da je autobiografija njegove veze sa Dajanom Кiton.

Uloga joj je donela Oskara za najbolju glavnu glumicu. Časopis Premijer 2006. godine je naveo njenu glumu u Eni Hol kao 60. najbolju svih vremena.

Njena ekscentrična odeća u Eni Hol, koja se sastojala većinom od starinske muške odeće, uključujući kravatu, majicu, vrećaste pantalone i šešira sa obodom, učinila ju je modnom ikonom kasnih sedamdesetih. Većina odeće koja se može videti u filmu je bila njena. Кasnije je ponovila svoj izgled iz filma Eni Hol na dodeli Oskara 2003. godine, kad je došla u muškom smokingu i polucilindru. Postala je česta meta modnog kritičara Mr Blekvela, našavši se pet puta na njegovom popisu najgore odevenih ličnosti.

Bila je u vezama sa Vudijem Alenom, Vorenom Betijem, Alom Paćinom, ali se nikad nije udavala. Sa 50 godina usvojila je decu – devojčicu Dekster i dečaka Djuka:

"Majčinstvo me učinilo kompletnom osobom, snažnom i sposobnom da odbacim svoje strahove od usamljenosti, gubitka i smrti. Srećna sam i zadovoljna životom. Imam mir i svoju decu i to mi je dovoljno. Kao stariji roditelj uspevam nekako sve izbalansirati i uhvatiti se ukoštac i s Djukovim tinejdžerskim šalama i Deksterinim ženskim razmišljanjima. Ljudi obično kažu da su moja deca srećna što me imaju. Ali prava je istina da sam ja srećnica: moja deca su me spasla od mene same", priznala je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare