Biramo supermuškarce

Tanjina borba protiv lupusa: Bolest sam teško prihvatila, ali se borim i sad sam srećno zaljubljena

Tanju Stojanović (28) iz sela Jelašnica kod Niške banje za akciju "Biramo super ženu" prijavila je njena sestra Marija.

Četvrtak, 10.06.2021.

14:00

Izvor: B92

Tanjina borba protiv lupusa: Bolest sam teško prihvatila, ali se borim i sad sam srećno zaljubljena
Foto: Privatna arhiva

Podeli:

Marija nas je obavestila da je Tanji dijagnostikovan lupus kada je imala 21 godinu i pored operacije oba kuka, depresije, nastavila je da se bori i ne predaje.

Kada smo se čuli sa Tanjom, rekla nam je da inače ne priča o ovoj temi, ali je napravila izuzetak, jer želi da pomogne svojom pričom onima koji prolaze kroz sličnu situaciju:

"Tokom 2015. radila sam u lokalnoj prodavnici u selu. Primetila sam da su mi oticale ruke, mučnine i glavobolje su bile deo moje skakodnevnice. Nisam pridavala veliki značaj do onog trenutka kada sam se onesvestila na radnom mestu. Otišla sam kod lekara, radila analize i prvo su mislili da je artritis. Međutim, posle detaljnijih analiza dijagnostikovan mi je lupus - hronična, autoimuna bolest koja napadne različite organe, a u mom slučaju to su bili zglobovi", počela je priču ova hrabra devojka.

Sa ovim saznanjem, Tanja je bila više nego šokirana: "Od juna te godine krenuo je pakao u mom životu. Nisam znala šta me je snašlo, nisam ni znala kakva je to bolest lupus. Počela sam da čitam na internetu razne stvari, svašta sam čitala, bila sam preplašena. Bilo mi je jako teško, ma strašno mi je bilo. Moji prijatelji se spremali da idu na more, planirali provode,po kafićima, a moja realnost tada je postala bolnica", pričala nam je.

Od stresa joj je opala kosa, ali su krenule i druge bolesti: "Od te situacije mi kreće kosa da opada. Počeli su i napadi panike, nisam mogla da spavam. Stanje mi je se pogoršavalo, jako sam smršala. Bila sam kao biljka i pala sam u duboku depresiju", prisetila se.

Kada su joj doktori rekli da mora da operiše oba kuka, jer joj "propada hrskavica", loše je podnela: "Ovo saznanje je bilo jako teško. Postavljala sam sebi pitanje - zašto meni, pa ja sam mlada... Iako nisam htela da idem na operaciju, ipak sam odlučila na kraju da odem. Borba sa depresijom, napadom panike, operacija - mogu vam reći bilo je baš stresno."

Ipak, uz adekvatne terapije i podršku porodice, Tanja je našla snage da krene drugim putem i da se podigne, a po njenim rečima, to se dogodilo 2019. "Kako da vam objasnim, sela sam sama sa sobom, dobro razmislila i prelomila - rešila sam da se borim. Zašto? Jer želim porodicu, želim decu. I hoću da idem dalje. Hoću da se družim, izlazim, radim", objasnila nam je Tanja.

Foto: Privatna arhiva

Ova devojka je rekla da pravi planove i da je trenutno u potrazi za poslom: "Završila sam hemijsko-tehnološku školu i volela bih da radim u struci. Zbog operacije, ne mogu puno da sedim, ali ni da stojim, pa zbog ovoga nije baš lako naći posao. Ipak, nadam se da ću uskoro početi da radim, jer bih to baš volela. Iako trenutno nemam posao, vreme mi je ispunjeno. Družim se sa sestrićkinjom Helenom, a srećno sam zaljubljena, pa mi je baš lepo", kroz osmeh nam je rekla.

Takođe, Tanja ima poruku za sve one koji prolaze kroz ovakve ili slične situacije: "Ne čitajte dijagnozu sa interneta, nego slušajte lekare. Nemojte da odustajete, nego se stalno borite. Moja mama mi je govorila da na kraju svakog tunela se nalazi sunce. I iako sam mislila da sam stalno u tunelu, ipak je bilo sunce na kraju. Nemojte se nervirati oko sitnica, cenite porodicu. Ja sam duboko zahvalna upravo njima - mami, tati, sestri, jer su bili uz mene, a sigurna sam da bez njih ne bih uspela", poručila je.

OVDE možete pogledati sve naše superžene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.